Karolinska universitetssjukhuset Solna.

Sju av tio lämnar intensiven på Karolinska levande

Publicerad 22 april 2020 kl 19.07

Inrikes. Överlevnaden på Karolinska universitetssjukhusets intensivvårdsavdelning rapporteras nu vara knappt 70 procent istället för som tidigare rapporterats drygt 80 procent. Överlevnaden inom intensivvården i Storbritannien är bara 49 procent.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare har Sveriges Television rapporterat att över 80 procent överlever intensivvården på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm.

Andelen överlevande har nu sjunkit en aning. I ett mejl till Fria Tider förklarar Karolinska att den 21 april vårdas omkring 120 personer på intensivvårdsavdelning på grund av covid-19. Totalt har 35 personer avlidit och omkring 80 personer har lämnat intensivvårdsavdelningen levande.

Det innebär att antalet som överlevt intensivvården i dagsläget ligger på strax under 70 procent.

Svenska Intensivvårdsregistret har ännu inte kommit med någon rapport kring utfallet av intensivvården vad gäller dödlighet för olika åldersgrupper, riskgrupper etc. I ett mejl till Fria Tider svarar Caroline på Svenska Intensivvårdsregistret på frågan om de kommer sammanställa någon sådan rapport:

"Det kommer vi göra när vi har så mycket faktaunderlag så det går att publicera utan att det ska ge falskt bild. Det är långa vårdtider och viss fördröjd inrapportering för att vi i nuläget ska kunna presenterar säkra siffror."

Storbritannien har senast den 17 april sammanställt utfallet från den brittiska intensivvården av patienter med covid-19. Totalt har 1.499 patienter dött och 1.437 personer har lämnat intensivvården levande. Det innebär att överlevnaden är 49 procent. Resten av de totalt 5.578 personer som påbörjat sin vård inom intensivvården i Storbritannien vårdas fortfarande inom intensivvården.

Britterna påpekar också att rapporten kan ge en felaktig bild av läget inom intensivvården eftersom det finns många patienter som måste vårdas länge och det dröjer därför längre innan deras fall dyker upp i statistiken än de som bara intensivvårdas några dagar.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Asylkaoset

Afghanen dödade ung student när han misslyckades med att vålda henne. Vänsterextremister skrek "rasistpack!" åt ungdomar som protesterade mot bestialiska mordet.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Politikersonen hade kunnat få fängelse. Men de här ovanliga åtgärderna från polis och åklagare ledde till att Erik Reinfeldt kom undan med strafföreläggande.0 Plus

Vetenskap

Svensk studie: Vissa får för få antikroppar för att upptäckas. Alla undersökta coronapatienter hade antikroppar.0 

Forskare har lyckats studera extremt sällsynt grundämnde. Endast 70 mg astat finns i jordskorpan.0 

Kultur

Odenstaty invigdes i Staffanstorps kommun. Statyn är tre meter hög och sex ton tung.0 

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0