Sutherland som amerikansk superskurk i Estoniafilmen "Baltic Storm" från 2003, som stoppades från att visas i Sverige.

Skådespelaren Donald Sutherland död

Publicerad 20 juni 2024 kl 21.16

Kultur. Skådespelaren Donald Sutherland är död vid en ålder av 88 år, skriver Deadline. Sutherland var verksam i mer än sex decennier och 2003 spelade han bland annat en roll i Sveriges mest censurerade film genom tiderna.

Dela artikeln

Född den 17 juli 1935 i Saint John, New Brunswick, Kanada, började Sutherland sin skådespelarkarriär på 1960-talet. Hans genombrott kom med rollen som "Hawkeye" Pierce i den ikoniska antikrigsfilmen MASH (1970).

Med sin karaktäristiska röst och intensiva närvaro fick han ett gott mottagande hos både kritiker och publik, inte minst för sina roller i filmer som Klute (1971), Don't Look Now (1973), och Invasion of the Body Snatchers (1978).

Under senare år nådde Sutherland en ny generation som president Snow i Hunger Games-serien. Hans förmåga att gestalta både hjältar och skurkar gjorde honom till en av Hollywoods mest eftertraktade skådespelare.

Förutom sin framgångsrika karriär var Sutherland också en engagerad samhällsmedborgare, något som märktes när han dök upp i rollen som amerikansk superskurk i lågbudget­filmen Baltic Storm (2003), en katastroffilm om Estonias förlisning med manus av bland andra Jutta Rabe och Henning Witte.

Filmen, som var starkt kritisk mot den svenska regeringen, kom så småningom att bli Sveriges hårdast censurerade film genom tiderna och visades aldrig på svenska biografer. Bland annat torgförde filmen en konspirationsteori som gick ut på att svensk militär hade smugglat militärmateriel på M/S Estonia, vilket dömdes ut som ett cyniskt försök att tjäna pengar på ren desinformation.

Senare visade sig dock konspirationsteorin vara sann.

Sutherland var far till fem barn, inklusive skådespelaren Kiefer Sutherland. Han mottog otaliga utmärkelser för sitt arbete, inklusive en heders-Oscar 2017 för sitt livslånga bidrag till filmkonsten.


Beskrivs som "unikt" av försvaret. Se videon från dramatiska övningen på Östersjön.0 Plus

Estoniakatastrofen

"Inte sant, dumheter." Svenska tidningen stämplas som fake news-källa.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Högerkvinnan till Ursula van der Leyen: "Du hör hemma i fängelse"

Polska ledamoten stal showen. "Du är ansvarig för varje våldtäkt, varje överfall, varje tragedi som orsakas av inflödet av illegala invandrare."0 

Ekonominyheter

Ny kartläggning: Här får du mest sommarstuga för pengarna

Hela listan.. Billigaste platserna – och tipsen för att förverkliga stugdrömmen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.