Amerikansk skola med könssegregerade lektioner stäms

Publicerad 17 augusti 2012 kl 17.05

Utrikes.American Civil Liberties Union (ACLU) har lämnat in en stämningsansökan mot ett mellanstadium för könssegregering.

Gilla artikeln på Facebook

Van Devender Middle School i West Virginia USA har sedan 2010 könssegregerad lektionerna i läsning, matematik, samhällskunskap, och naturkunskap för alla från sjätte klass. Det fick en familj med en dotter i skolan att vända sig till ACLU och stämma skolan.

I stämningsansökan påstår även ACLU att pojkarnas klassrum är mer upplyst, och lärare tillåter pojkar att röra sig under lektionstid efter teorin att pojkar ser bättre i starkt ljus och behöver göra sig av med energi. Till motsats mot flickor som ska sitta tyst och stilla i svagt upplysta rum.

Förespråkare för könssegregerade lektioner hänvisar till olikheterna i hjärnan för de olika könen, men även hänvisar till en forskning där forskare vid Brown University upptäckte att kvinnor löste så mycket som 12 procent bättre matematiska problem när de testades i en miljö utan män.

I en annan forskning utförda av psykologer i Penn State 2011 visade att elever i könssegregerade klassrum inte var mer utbildade än elever i blandade klassrum. Elever i könssegregerade klassrum, var dock mer benägna att acceptera könsstereotyper.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0