Skolverket anklagas för att sprida propaganda med nationellt prov för 15-åringar

Publicerad 7 maj 2017 kl 11.51
Av Mattias Albinsson

Politik. Skolverket anklagas för att sprida vänster­propaganda med vårens nationella prov i samhälls­kunskap för årskurs nio, uppmärksammar Nyheter Idag.

Gilla artikeln på Facebook

Vesselord

Vesselord är ord och fraser som gör att påståenden kan ge intryck av att vara sakliga och väl underbyggda även om de inte är det. "Många" och "vanlig" är typexempel på ord som används som vesselord. Vesselord är vanliga i reklam och politisk propaganda.

Exempel: "En vanlig orsak till migration är att man vill bygga upp terrorceller i världen"

I detta sammanhang är innebörden av ordet "vanlig" mycket oklar. Om tusen jihadister invandrar till Europa under ett år i syfte att bygga upp terrornätverk, kan man då säga att det är vanligt? Här gör olika människor vitt skilda bedömningar.

Begreppet vesselord kan spåras tillbaka till en av William Shakespeares pjäser.

Anledningen är att en av sidorna på provet innehåller enkla ja och nej-frågor där eleverna ska ta ställning till påståenden om asylinvandringen. Frågorna är utformade på sådant sätt att det kan uppfattas som att eleven förväntas uttrycka stöd för invandringen från tredje världen för att få godkänt på frågorna.

– Jag kände igen delen genom att jag gjorde provet igår. Jag dubbelkollade även med flertalet vänner på olika skolor som själva var förvånade och de instämde i att det var samma prov, säger nionde­klassaren Olea Öksnes till Nyheter Idag.

– Jag anser det är fel då frågorna i sin helhet känns som propaganda.

"En vanlig orsak till migration är att man vill bygga upp terrorceller i världen" samt "De flesta flyr för att leva på bidrag och slippa arbeta" lyder två av frågorna som eleverna troligen behöver svara nej på för att bli godkända.

Det nationella provet tycks först ha uppmärk­sammats på debatt­forumet Reddit där någon lagt upp en bild från provet. Bilden ser ut att vara tagen med en mobiltelefon.

"En stor del av frågorna är medvetet formulerade på ett sådant sätt att de kan förväxlas med åsikter. Vaga kvantitiva formuleringar används för att förmedla implicita meddelanden. Dessutom är svaren på flera av frågorna subjektiva, även om det uppenbarligen bara finns ett 'korrekt' svar som kommer att godkännas. Det är magvändande att se såpass många vesselord* som 'många', 'kan vara', 'ibland', och 'vanlig'." kommenterar en person på forumet.

De flesta av de invandrare som strömmade in i Europa under asylkaoset 2015 tog sig till Tyskland, det EU-land som hade högst invandrar­bidrag. Även Sverige var ett populärt land eftersom kraven för att beviljas uppehålls­tillstånd var lägst här. En särskild sajt startades till och med för att underlätta för invandrarna att maximera sina bidrag.

"Kanonsajt för asylshopping i EU. Saknar bara välfärds­jämförelse och smartphones", twittrade Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson sarkastiskt i september 2015.

Per Gudmundson fick ta bort Twitter-inlägg om invandring

De invandrare som tog sig till Europa beskrevs delvis av etablerade nyhets­byråer, exempelvis världens största nyhetsbyrå Associated Press, som människor som flyr fattigdom. Att försöka ta sig till ett rikare land för att kunna åtnjuta en högre levnads­standard är enligt internationella konventioner inte grund för asyl.

Samtidigt bör det påpekas att merparten av dem som faktiskt flyr undan krig eller oroligheter stannar i närområdet. Antingen i det land det råder krig i eller i ett grannland.

FN-larmet: Färre än 3 av 100 migranter riktiga flyktingar


Nyheter från förstasidan

Bard i polisförhör för hets mot folkgrupp

Polisen utreder Alexander Bard för Twitter-inlägget. "Blir det åtal så kan ni ge er fan på att jag tänker snacka."0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.