Skulle tjäna halv miljard på invandring – Sandviken går mot rekordunderskott

Publicerad 16 september 2019 kl 09.24

Inrikes. Niklas Svensson på Expressen har nu granskat verkligheten efter den så kallade Sandvikenrapporten, som sade att Sandviken skulle tjäna en halv miljard på invandringen. I realiteten går kommunen med rekordunderskott, ett av de värsta i landet, och har bland de högsta kommunalskatterna.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2014 som DN spred en nyhet om att "Sandviken tjänar över 500 miljoner kronor årligen på de utomlandsfödda personer som bor i kommunen".

Nyheten, som ännu ligger kvar på DN:s hemsida, återgavs även i flera andra tidningar.

Men från mer seriöst håll sågades rapporten direkt.

Nu, i verkligheten fem år senare, går Sandviken med rekordunderskott på 67 miljoner kronor. Det fjärde största i landet.

Dessutom har Sandviken hela 33,12 kronor i kommunalskatt, vilket är närmare en krona mer än landets genomsnitt. Läget är så ansträngt att skattehöjningar ändå inte kan uteslutas framöver.

– Det var ju ett fantasiscenario som målades upp. Rapporten var felaktig från början. Hur kunde någon stå bakom den? säger M-oppositionsrådet Jonny Bratberg om den så kallade Sandvikenrapporten till Expressen.

Den utlovade jättevinsten på en halv miljard skiljer sig så extremt mycket åt mot verkligheten, att "i dag vill få i Sandviken kännas vid rapporten", skriver Niklas Svensson.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Larmet: Många svenskar har inte längre råd köpa mat

Hjälporganisationer vittnar om misär på Sveriges gator.. Folk kan inte ens ordna mat på bordet, "varken åt sina barn eller sig själva."0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Gängen markerar sina revir. För att förstå varför måste vi lämna det liberala sättet att tänka, skriver Joakim Andersen.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Forskare hittade uråldrigt liv i Siljans meteoritkrater. Fynden kan användas för att utforska liv på Mars.0 

Svenska kvinnor gavs testosteron – då ökade deras prestation. Manliga könshormonet gav tydlig effekt på unga kvinnor.0 Plus

Kultur

Svenskt kultspel ska censureras efter PK-påtryckningar. Crusader Kings anklagas för "fascism" av spelskribenter.0