Snabbaste superdatorn byggs på KTH

Publicerad 27 februari 2021 kl 16.21

Inrikes. När KTH:s nya superdator är fullt utbyggd i slutet av året kommer den att vara snabbast i Sverige. Det uppger företrädare för den tekniska högskolans parallelldatorcentrum i ett pressutskick.

Gilla artikeln på Facebook

Nu investerar Swedish National Infrastructure for Computing (SNIC) 100 miljoner kronor i en ny superdator på KTH. Det är Parallelldatorcentrum på universitet, ett av Sveriges ledande superdatorcentrum, som utökar maskinparken med mer beräkningskraft.

Den nya datorn kommer att göra beräkningar i hastigheten tio miljoner gigaflops, att jämföra med 2,5 gigaflops som KTH:s första superdator kunde göra år 1994.

– Främst kommer datorn att användas för tekniska och vetenskapliga beräkningar och simuleringar. Den innehåller både en CPU-del för de som vill köra vanliga program utan ändring samt en del med grafikprocessorer (GPU:er) för de användare som behöver extremt hög prestanda. Vi tror att detta är vad som kommer att användas i de största superdatorerna under den närmaste framtiden, säger Gert Svensson, vice föreståndare för Parallelldatorcentrum.

Vattenkylda processorer
Artificiell intelligent (AI) ingår idag i en del vetenskapliga simuleringar, så superdatorn kommer att användas till just det. För AI finns emellertid andra datorsystem i Sverige som är helt optimerade för denna typ av tillämpning. Grafikprocessorer har dock visat sig väldigt bra på AI-tillämpningar, speciellt när man ska träna AI-systemet.

För att klara kylningen är superdatorn vattenkyld direkt in till elektroniken.

– Det är så vitt vi vet den första högprestandadatorn i Sverige med direktvattenkylning, det vill säga att man går inte via luft först. Det höga temperaturen på kylvattnet gör superdatorn extra lämplig att användas i KTH:s värmeåtervinningssystem som värmer stora delar av KTH:s campus under vintern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Vetenskap

Kultur

Mer islam i Bolibompa efter muslimskt s-krav. Barn ska lära sig om ramadan och eid.0 

John Cleese ber också om ursäkt – för att han skämtat om vita. Monty Python-komikerns utspel efter Apu-skandalen.0