Snecker (V) vill inte att polisen talar om "klaner"

Publicerad 12 september 2020 kl 15.04

Inrikes. Vänsterpartiets Linda Snecker går nu till angrepp mot polisens användning av ordet "klaner". Det för tankarna till invandrare och etnicitet, vilket enligt henne är skadligt.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på Twitter som Vänsterpartiets Linda Snecker kritiserar biträdande rikspolischefs Mats Löfvings uttalande i Ekot om att det finns hela 40 kriminella klaner i Sverige.

"Ord är viktigt. Särskilt viktigt att använda ord polisen arbetar med. Klan är inte ett sådant ord", skriver hon.

Detta efter "intern kritik" mot Löfvings formuleringar. Alla medlemmar kanske inte är släkt, samtidigt som alla i en klan kanske inte är kriminella, påstås det.

Även i en intervju i Aftonbladet går Snecker till attack mot Löfving, som hon tycker uttalat sig alldeles för "politiskt".

– Jag tycker polischefer ska akta sig för att bli så pass politiska som Mats Löfving uppenbarligen blivit, säger V-riksdagsledamoten till tidningen och hävdar samtidigt att vice rikspolischefens nu presenterat en samhällsbild som "väldigt många vill att den ska vara", alltså där det finns en koppling mellan etnicitet och kriminalitet.

Men det är farligt.

Enligt Snecker för ordet "klan" tankarna till personer från andra kulturer, vilket hon anser är problematiskt. Hon påstår rentav att polisens språkbruk kan undergräva flera års polisarbete i förorterna.

Men moderaten Johan Forssell, ledamot i justitieutskottet, är starkt kritisk till Sneckers påhopp, som han tycker skambelägger polisen. Enligt Forssell är det tvärtom bra att polisen talar klarspråk.

"Vänsterns första reaktion när polisen öppet berättar om de kriminella klanerna är att märka ord, anklaga och misstänkliggöra. Låt oss istället slå vakt om polisens möjlighet att rakt och ärligt beskriva den verklighet man möter. Det tjänar vi alla på", skriver han på Twitter.


Bok: Så klarar du livhanken i mångkultur. Mer magkänsla och mindre politisk korrekthet är experternas råd.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Staffanstorp, Jönköping, Strömstad, Vänersborg. Klicka för att se de klankriminella i din hemstad – data från polisens hemliga rapport.0 Plus

Vetenskap

8.400 år gammal hund hittad i Sölvesborg. Tros ha begravts med gravgåvor.0 

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0