Socialdemokrat ville förfalska protokoll

Publicerad 7 mars 2013 kl 20.06

Inrikes.Övertorneå kommun i Norrbotten med kommunstyrelsens ordförande Roland Kemppainen (S), ville upprätta ett mötesprotokoll från ett kommunstyrelsemöte de inte hade hållit. "Formaliafel", påstår han efter att det hela avslöjats.

Gilla artikeln på Facebook

Den socialdemokratiske kommunstyrelsens ordförande ville upprätta ett mötesprotokoll där de skulle skriva under protokollet på ett möte de inte hade hållit. Mailet skulle skickas till kommunstyrelsens arbetsutskott, men hamnade hos flera ledamöten i kommunstyrelsen som inte tillhörde arbetsutskottet, skriver NSD.

– Fejk och bedrägeri, säger Ulf Zakariasson Övertorneås Fria alternativ (Öfa) till NSD.

– Det här är skandal, det här är absolut inte att visa respekt för demokratin, det går inte att gena i beslutsprocessen, säger Ulf Zakariasson (Öfa) till NSD.

– Övertorneå kommun är ute på gungfly, man begär att vi ska ställa upp på fejkade protokoll, det är helt vansinnigt och det tänker jag inte gå med på. De begär att vi ska skriva på ett protokoll in blanco, vi vet inte ens vad som ska stå i protokollet, fortsätter Ulf Zakariasson.

Som protokolljusterare har Christina Snell Lumio (V) utsetts till enligt mailet. Hon säger till NSD att hon inte tänker skriva under "något sådant protokoll". Även partikamrater till Kemppainen är kritiska och menar att det rör sig om "falsarier".

Som försvar har Roland Kemppainen angett att det ville spara tid, och anser att beslutet handlar om formalia.

Mailet i sin helhet.
I går så hade kommunstyrelsens arbetsutskott sammanträde under det mötet behandlades tillvägagångssättet för inlämnande av det indikativa budet rörande Ekfors Kraft.

Arbetsutskottet som bestod av Roland Kemppainen, Inga Savilahti Häggbo, Tomas Kerttu, Ulf Hannu och Christina Snell Lumio som föreslog att kommunstyrelsen skulle delegera till Roland Kemppainen och Ulf Hannu att inlämna Övertorneå kommuns indikativa bud för Ekfors Kraft.
Uppdraget var att maila övriga icke närvarande ks -ledamöter och få deras godkännande för att kunna skriva ett formellt protokoll på ärendet där Christina Snell Lumio skulle utses som justerare. Budet skall inlämnas senast den 11 mars varför ett formellt protokollfört beslut av hela kommunstyrelsen krävs i ärendet.

Jag vill att du därför mailar de övriga ordinarie ledamöterna som ingår i kommunstyrelsen och som ej var med på arbetsutskottet för att få deras ev godkännande och att vi kan upprätta protokoll på detta.

De vore bra om varje kvarstående ledamot gav en omedelbar feedback då vi kan upprätta protokoll på ärendet.
I kommunfullmäktige diskuterades själva ärendet så ledamöterna har en god kännedom om att ett bindande anbud senare diskuteras inför stängda dörrar av den politiska församlingen.

De går bra att vidare befodra detta mail som underlag.

/ Enligt uppdrag

Rolf Kummu


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Fick orgasm av våldtäkten och stannade kvar för två till. "Tänkte att jag förtjänade det" – nu får Tinder-kvinnan 115.000 kr i skadestånd och mannen fängelse.0 Plus

Ekonominyheter

Biden försöker sätta kommunist på tung finanspost

Tunga protester från delstaterna och republikaner.. Vita huset vill att bankiren Saule Omarova tar över myndigheten OCC.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Stockholmspolisen grep 75 sexköpare

Slog till i city och närförorterna.. Männen ska få "hjälp sluta köpa sex" på särskild mottagning.0 

Kvinna döms för mord på sambon

Friades i tingsrätten.. 50-årige företagaren från Hallstahammar försvann spårlöst.0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Vänsterduons insats i "På spåret" hånas. Carina Bergfeldt och Marcus Oscarsson sågas.0 

Kritiken: Notre Dame görs om till "politiskt korrekt Disneyland". "Upptäcktsspår" med fokus på Afrika, "modern konst" och ljudeffekter.0