"Sossar fnyser och skrattar" när SD-kvinna vill diskutera svenskfientlighet

Publicerad 18 februari 2020 kl 18.22

Inrikes. SD-politikern Linnea Vinge möttes av "fnys" och relativiseringar när hon försökte diskutera brott med svenskfientliga motiv under det senaste kommunfullmäktigemötet i Stockholms stad.
– Om min fråga hade handlat om svenskar som i grupp misshandlade och urinerade på en invandrare samtidigt som de kallade honom för rasistiska glåpord, då tror jag att vi hade haft en helt annan stämning i den här salen, sade Vinge.

Gilla artikeln på Facebook

© M

"Våldtäkter har funnits i alla tider", förklarade Moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyr under debatten.

Sverigedemokraternas Linnea Vinge, gruppledare i Stockholms stadshus och ansvarig för social- och trygghetspolitiska frågor, hade det inte lätt när hon i gårdagens kommunfullmäktige försökte ta upp frågan om svenskfientlig rasism och våldtäkter mot svenska kvinnor.

Hon möttes av munväder från ansvarig politik och Socialdemokraterna i salen "fnyste" åt frågan, enligt Vinge.

"Himlar med ögonen och skrattar"
I efterhand skriver Linnea Vinge på Twitter:

"Jag debatterar svenskfientlighet och förnedringsrån med ingången att politiker inte tar dessa brott på allvar under dagens fullmäktige. Sossar sitter och fnyser, himlar med ögonen och skrattar. Det är rent ut sagt vidrigt och ett oerhört svek mot brottsoffren."

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) relativiserade under debatten brotten i stället för att fokusera på det aktuella problemet: rasism och förnedringskriminalitet mot svenskar.

M-toppen, som också är gruppledare för Moderaterna i Stockholms kommun, påpekade att hon är emot alla typer av rasism, oavsett vem som är offer, och hävdade att brotten som Vinge ville diskutera egentligen kan bero på att gärningsmännen blivit "avtrubbade" av knark eller att de haft dåliga "hemförhållanden".

– Jag tycker alla brott, även de fruktansvärda brott som genom åren begåtts mot hbtq-personer, men även andra brott med rasistiska motiv mot utlandsfödda. Alltså vi ska vara konsekventa i bemötandet av olika typer av allvarliga brott som riktas med rasistiska motiv, sade Anna König Jerlmyr under debatten.

Men svenskfientlig rasism har knappast varit en existerande medial fråga i Sverige förrän nu, trots att problemet pågått i decennier.

Linnea Vinge var inte helt nöjd med svaren hon fick.

När hon konstaterar att det är farligt att vara svensk i dagens Sverige, hörs det i sändningen (fråga 7) hur det suckas i salen.

– Svenska brottsoffer som blir utsatta av dem med utomsvensk bakgrund har länge blivit ifrågasatta och vi ser hur politiker inte tar de här brotten på allvar. Jag tycker, inte minst med Socialdemokraterna här på åhörarläktaren, som sitter och fnyser när vi har den här debatten. Jag tycker det säger en hel del och jag vill bara påtala att om min fråga hade handlat om svenskar som i grupp misshandlade och urinerade på en invandrare samtidigt som de kallade honom för rasistiska glåpord, då tror jag att vi hade haft en helt annan stämning i den här salen, säger Linnea Vinge.

SD-politikern påpekar att det inte bara är svenska killar som drabbas, utan att även svenska tjejer utsätts för "flest våldtäkter i hela Europa". 

Då svarar Anna König Jerlmyr:

– Våldtäkter har funnits i alla tider, och vi måste jobba med att lyfta fram det mörkertal som ofta finns, unga som inte anmäler vad de har blivit utsatta för. Men också givetvis att motverka det och ha tydliga konsekvenser för den som begår den här typen av sexuella brott. Det kan vara alltifrån i relationer, befintliga relationer, till överfallsvåldtäkter även om det är en liten del av alla sexualbrott som sker. Och detta är ju en väldigt omfattande debatt som är väldigt svår att ta i en sån här enkel frågestund. Men det är klart det finns evidensbaserade metoder att sätta in, men också tydliga konsekvenser för de som begår sexualbrott och andra typer av allvarlig brottslighet.

Sedan 1975 har våldtäkterna ökat med 1.666 procent fram till år 2018, och de fortsätter att öka. Förra året ökade de till 8.350 stycken.


Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Positiva trenden från i våras bruten. Dyster prognos för stora branscher om trenden håller i sig0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.