Barnvåldtäkten i Sundsvall
Stadshuset i Sundsvall.

Socialen kände till våldtäkten mot 12-åriga Ida – men anmälde den inte

Publicerad 25 juni 2015 kl 14.59

Inrikes. Socialtjänsten i Sundsvall kände i flera månaders tid till att Muhamed våldtagit 12-åriga Ida, men lät bli att polisanmälda våldtäkten.
– Den information vi fick var att polisanmälan var gjord, försvarar sig socialtjänstens verksamhetschef till Fria Tider.

Gilla artikeln på Facebook

Igår kunde Fria Tider berätta om 12-åriga Ida i Sundsvall som i november förra året våldtogs av den 18-årige somaliern Muhamed. Idag publicerade Sundsvalls Tidning en artikel där man avslöjar att Socialtjänsten i staden kände till våldtäkten i fem månaders tid – utan att göra någon anmälan.

När Fria Tider ringer upp socialtjänstens verksamhetschef i Sundsvall, Eva Rönnbäck, försvarar hon sig med att hon trodde att någon annan hade anmält våldtäkten.

– Jag har tagit reda på det och det jag sett och kan säga är att den information vi fick är att polisanmälan var gjord, säger hon till Fria Tider och fortsätter:

– För i normala fall polisanmäler vi alltid och vi har ju också ett barnahus så det här sköter vi i nära samarbete med polisen. Så jag har tagit reda på det här och den information vi fick var att polisanmälan var gjord.

Men vem skulle ha gjort den anmälan?
– Men det kan jag inte berätta, det enda jag kan berätta är om den frågan, sedan kan jag inte gå in mer på det här. Jag blev lite förvånad för vi har en policy att vi alltid anmäler när det gäller våld mot barn. Vår grundprincip är att alltid anmäla.

Är det acceptabelt att det tar så pass lång tid när det är ett barn som blir utsatt?
– Nej, naturligtvis inte, men om man har den uppgiften att polisanmälan är gjord, vi hade inte skäl att betvivla det.

Är det inte en sådan sak man bör kontakta polisen om och säkerställa att en anmälan är gjord när det handlar om barn?
– Men vi kände då att vi, jag har inte pratat med handläggaren i det enskilda fallet, jag har bara läst mig till i det där att polisanmälan var gjord och då gjorde man bedömningen att det var så.

Det är inte så att ni tyckte att det var ett känsligt ärende för att gärningsmannen var en somalier?
– Jag hade ingen aning om att det var det.

Så det var inte det som gjorde att ni tyckte att det var lite känsligt, att ni ville tysta ned det eller sopa det under mattan?
– Nej nej nej, absolut inte, vi har ett barnperspektiv och det har ingen betydelse var man kommer ifrån eller vilket ursprung man har.


Trio våldtog tonårsflicka i bil i en timme. Skrattade när de sprang och hämtade sin kompis Omar – så att han också skulle få våldta.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Stor studie: Män – inte kvinnor – diskrimineras vid jobbsökning

Männens ansökningar sorteras bort. Ingen liknande diskriminering av kvinnor inom mansdominerade yrken.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.