Barnvåldtäkten i Sundsvall

Muhamed våldtog Ida, 12, och kom undan med samhällstjänst – Åklagaren: "Domen inte upprörande"

Publicerad 26 juni 2015 kl 14.12

Inrikes. Många läsare blev ordentligt upprörda när Fria Tider i onsdags rapporterade om den 18-årige våldtäktsmannen Muhamed som slapp undan med bara 22 dagars samhällstjänst efter att han våldtagit 12-åriga Ida i Sundsvall i november förra året. Men åklagaren säger idag att hon inte är förvånad över den milda påföljden.
– Inget upprörande eller överraskande i nuläget, säger hon om domen till Fria Tider.

Dela artikeln

Om samhällstjänst

"Den som dömts till skyddstillsyn eller villkorlig dom kan även bli dömd att utföra samhällstjänst. Det innebär att personen ska göra ett samhällsnyttigt och oavlönat arbete på sin fritid."

"Vanligtvis är det ideella föreningar, hjälporganisationer, kommuner och kyrkor som tar emot personer dömda till samhällstjänst. Klienterna är välkomna att komma med egna förslag. I undantagsfall kan arbetsplatserna vara hos vinstdrivande företag."

Källa: Kriminalvården

Det var den tionde november i fjol som den 18-årige somaliern Muhamed lurade med sig 12-åriga Ida till sin lägenhet i Sundsvall där han våldtog henne. Under våldtäkten slog Muhamed Ida i ansiktet, i huvudet och höll för hennes mun.

I tingsrättens dom kan man läsa att Ida efter våldtäkten "blödde kraftigt från underlivet" och att hon fick "såväl fysiska som psykiska besvär" av den. Men "straffet" för 18-åringen blev milt – domstolen nöjde sig med att döma honom till villkorlig dom och 180 timmars samhällstjänst, vilket innebär lite drygt 22 dagars sommarjobb på en arbetsplats som Muhamed själv får vara med och välja.

När Fria Tider pratar med kammaråklagare Christina Edlund Nilsson, som åtalade Muhamed, är hon inte förvånad över påföljden. Hon berättar också att hon hade hoppats få Muhamed inlåst genom att döma honom till sluten ungdomsvård.

– Jag yrkade på sluten ungdomsvård, säger hon.

Du tycker inte att fängelse hade varit ett lämpligt straff?
– Där tycker jag att tingsrätten har resonerat utifrån de bestämmelser som finns. Om du tagit del av domskälen på slutet under påföljden så är det speciella omständigheter och speciell reglering när det gäller unga personer.

Kommer du att överklaga domen?
– Jag har inte tagit ställning till det i nuläget och det finns också en stämmande åklagare här, en kollega till mig, som så att säga håller i förundersökningen. Jag har inget besked att lämna i den frågan idag.

Har du något annat du vill säga om domen rent allmänt, eller om målet?
– Nej, det har jag inte. Jag tycker att det är en välskriven dom och man kan följa tingsrättens resonemang, så jag har i nuläget inget att tillägga.

Kan du förstå att allmänheten är upprörd och tycker att, även om han bara var 17 år när brottet begicks, att han borde hamna i fängelse?
– Jag har ingen kommentar till det, det får stå för övriga personer, men jag tycker att om man tar sig tid att läsa tingsrättens bedömning så framgår det hur de har resonerat och det är ju deras jobb och arbete att fatta de här besluten och döma.

– Vi kommer att läsa domen, sedan har vi tid på oss att fundera utifrån det som står där, men inget upprörande eller överraskande i nuläget, säger hon.


Vetenskap

Stor svensk studie bekräftar fördomar. Höjda bidrag får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus

Coronavaccin

Greps av polis efter gärningen. Erkänner allt – anser att vaccinet är livsfarligt.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Prognosen: Northvolt går i konkurs 14 oktober

Skuldberg av skatter och avgifter förfaller då.. "Grundtipset är att det blir inställda betalningar och konkurs".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.