Arkivbild: Ankara/Commons/Cc-By-Sa

Socialstyrelsen ger krävande flyktingbarn rätt

Publicerad 8 februari 2012 kl 13.11

Politik.De ensamkommande flyktingbarnen i Hofors kräver att få bo mer centralt och att få färdiglagad mat med halalslaktat kött. Och nu ger Socialstyrelsen de unga männen rätt - och kräver att kommunen uppfyller grabbarnas krav.

Gilla artikeln på Facebook

Flyktingbarnen har tidigare satt igång skadegörelse och hotat personalen på boendet i Torsåker i protest mot att de inte bor tillräckligt centralt. Dessutom kräver de att få halalslakatad mat serverad på skattebetalarnas bekostnad.

Socialstyrelsen har gjort en inspektion och intervjuat pojkarna, som klagade på att det saknades ingredienser i maträtterna och att de inte fick halalslaktat kött. Och nu kräver myndigheten att Hofors kommun förbättrar servicenivån.

– Vi kan bara erbjuda falukorv med kycklingkött i stället för griskött, säger Jan Bornestig, socialchef i Hofors, till GD.se.

Ungdomarna kräver också att få välja var de ska bo. Och även där riktar Socialstyrelsen kritik.

– Ungdomarna vill helst bo centralt i Stockholm, Göteborg och Malmö. Men de får rätta sig efter massäck och vara glada att de får en placering. Alla kan inte bo i storstäder, säger Jan Bornestig till GD.

– Migrationsverket ber oss på sina bara knän att ta emot flyktingbarn. Sedan jagas vi av Socialstyrelsen som säger att ungdomarna själva ska välja var de vill bo, konstaterar han.

Precis som på andra håll har de boende asylsökarna börjat slå sönder stället i protest. Flera gånger har polisen fått rycka ut.

– Fortfarande inträffar incidenter som nedsprayade serveringslokaler och krossade rutor, avslutar Jan Bornestig till GD.se.


Nyheter från förstasidan

"Svenska gäng" största hotet i Nordnorge

Norska polisens larm. Ungdomar i Norge värvas till gäng som Foxtrot och Gottsundanätverket.0 

Ekonominyheter

Tillväxten föll 0,7 procent. Utvecklingen förklaras bland annat av en nedgång i hushållens konsumtion.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.