" /> " /> " />

Södermalmpolisen skrev "romsk" i signalement - innerstadsjournalister blev vansinniga

Publicerad 22 juli 2012 kl 20.45

Inrikes.Polisen på Södermalm citerade ett vittne och beskrev en västryckare som romsk. Det fick innerstadsjournalister med flera att gå i taket och hota med att anmäla till JO, DO och polisledningen.

Gilla artikeln på Facebook

Viktor Adolphson och Johan Säfström arbetar som yttre befäl inom utryckningspolisen på Södermalm i Stockholm och sprider meddelanden till allmänheten via olika sociala medier.

"Lystring: Väskryckning vid Statoil Frescati kl 11.10 Man, 20-30 år, svart t-shirt, svarta shorts, svart hår. "romskt utseende" enligt vittne", skrev Södermalmspolisen på sin Twitter i ett försök att få in tips från allmänheten efter ett rån.

Södermalmspolisen konstaterade profetiskt att deras tilltag att beskriva gärningmannen skulle väcka indignation.  

"Vi kommer troligen anses vara rasister som sprider fördomar om jag förstått hur twitter fungerar", tillade de några minuter senare och rätt fick de.  

Singnalementet väckte stor irritation bland bland annat innerstadsjournalister och Uppsala-akademiker och poliserna har i över hundra små meddelanden försvarat sitt tilltag inför uppretade medborgare, av vilka några presenteras nedan.

Kristina Lindquist som är journalist, med sexualpolitik som specialitet, menar att det är fel att spekulera kring gärningmäns ursprung och hon avser anmäla detta till polisernas chefer.

- Jag ser som sagt att ni tycker att det är relevant att uppmärksamma spekulationer kring ursprung. Usch! skriver Lindquist och tillägger att "jag ser fram emot att uppmärksamma era chefer på detta."

En Uppsala-akademiker i historia är upprörd och drar paralleller till det Uppsala-baserade rasbiologiska insitutet:

- Rasbiologiska institutet höll också på med folktyper. Verksamheten lades visst ner på 1950-talet, skriver historikern och anklagar polisen för rasism.

Han får medhåll av TV-producenten och stockholmaren David Guva som skriver att "Rasbiologiska institutet ringde och ville ha tillbaka beskrivningen ´romskt utseende´" och menar att "romsk" inte är ett singnalement som beskriver gärningsmannen.   

Poliserna försvarar sig och menar att signalement underlättar deras arbete och att det är olyckligt att beskrivningen av gärningmannen fått sådan fokus och att det är skamligt mot brottsoffret, som var chockat efter rånet.

- "Romskt utseende" utesluter många då folk vill hjälpa till och ge tips om de varit i området tex. Det underlättar i eftersökandet, skriver polisen och vidhåller att de kommer att vidarebefodra brottsoffers beskrivningar oavsett hur gärningsmännen beskrivs

- Vi skrev signalement såsom målsägande återgav det. Nu är vi rasistiska och rasbiologer, konstaterar poliserna.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Henrik Arnstad

Elaka tungor hånar DN-veteranens nya teori. Detta folkslag är trollkarlen Gandalf en rasistisk symbol för, enligt Henrik Arnstad.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0