Louis De Geer står staty i Norrköping.

Södertörnsdocent talar om att riva svenska stormaktssymboler: "Spränga Vasaskeppet"

Publicerad 16 juni 2020 kl 18.21

Inrikes. Magnus Rodell, docent i idéhistoria, tror att svenska statyer och symboler från Stormaktstiden kommer att rivas i den Black lives matter-våg som sveper över västvärlden.
– Skulle någon exempelvis spränga Vasaskeppet så skulle nog det leda till en del upprördhet, säger han till SVT.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i måndagskvällens Aktuelltsändning i Sveriges television som idéhistoriken Magnus Rodell på Södertörns högskola uttryckte förståelse för de Black lives matter-demonstranter som runt om i världen river statyer som de ogillar.

– Jag förstår irritationen, ilskan och vanmakten över att de här statyerna finns kvar, säger han i tv-inslaget.

Magnus Rodell jämför statyrivandet med att man under reformationen och franska revolutionen rev statyer och monument i Europa. I Sverige har Black lives matter-företrädare bland annat talat om att riva statyer föreställandes vetenskapsmannen Carl von Linné. Och Rodell säger att han tror det kan bli aktuellt att riva statyer även här i Sverige.

– Om man börjar fördjupa sig i Stormaktstidens kungars historia, så representerar de en typ av expansiv krigföring som ledde till hundratusentals människors död, svarar Södertörnsdocenten på en direkt fråga och fortsätter:

– Skulle någon exempelvis spränga Vasaskeppet så skulle nog det leda till en del upprördhet, samtidigt som det var tänkt att ingå i ett svenskt expansionskrig.

Rodell nämner också statyn över Louis De Geer som står i hans egen hemstad Norrköping. De Geer var en svensk-vallonsk köpman, verksam i början av 1600-talet, som brukar kallas för "den svenska industrins fader". Han tog initiativ till grundandet av Svenska Afrikanska Kompaniet 1649, som bland annat handlade med slavar.

– Han hade ju del i den här slavhandeln, påpekar Rodell om De Geer.

Magnus Rodell säger också att det kanske vore bättre att sätta upp informationsskyltar vid statyerna istället för att riva dem för att på så sätt upplysa allmänheten om livsgärningarna för dem som står staty.


Nyheter från förstasidan

Damberg: "Gängen har fått växa i decennier"

Brottsligheten fortsätter. Ministern tror inte på någon enkel lösning.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Skriker "Allahu akbar". Våldsamt på gatorna två dagar i rad.0 Plus

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus