Nya Sverigebilden

"Solkig Sverigebild" kan kosta otaliga miljarder

Förra året drog sommarturismen in 80 miljarder kronor – så blir det inte i år

Publicerad 26 juni 2020 kl 14.30

Inrikes. Den "nedsolkade Sverigebilden" har nu börjat påverka Sveriges möjligheter att göra affärer med andra länder och kan få långsiktiga konsekvenser för landet, varnar Stockholms Handelskammare för, uppger Ekot. Den svenska "coronastrategin" har förändrat omvärldens syn på landet.

Gilla artikeln på Facebook

Den omfattande coronasmittan i Sverige har nu solkat ned den så kallade Sverigebilden så mycket att Sverige riskerar omfattande och långsiktiga förluster. Det varnar Stockholms Handelskammare för.

Så sent som i morse pekade Världshälsoorganisationen, WHO, ut Sverige som ett riskland gällande covid-19 tillsammans med bland andra Armenien, Moldavien, Azerbajdzjan och Kirgizistan.

Enligt Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms Handelskammare, är det tveklöst så att Sverigebilden numera påverkar landet negativt och bland annat inverkar på affärer med andra länder.

Omvärldens bild av Sverige är att vi inte bryr oss om våra äldre, säger han.

Utländska bedömare har blivit "misstänksamma" mot Sverige, förklarar Hatzigeorgiou, och detta kan på längre sikt även försvåra Sveriges förmåga att locka talanger. Och redan drabbas besöksnäringen mycket hårt. Förra året drog utländska turister in 80 miljarder till Sverige bara under sommarmånaderna. Så blir det inte i år.

– Utländska turister drar i genomsnitt in 600 miljoner kronor om dagen under sommaren. Det betyder skattepengar som vi nu inte får ta del av, säger Andreas Hatzigeorgiou till Ekot.

Enligt Hatzigeorgiou måste makthavarna förhindra att den "solkiga Sverigebilden" fastnar permanent. Politiker, diplomater och näringsliv måste tillsammans arbeta för att stärka bilden av landet, betonar han.


Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Blev "bannad" från internetcafé – högg ner personalen

17-åringen i Malmö blev extremt kränkt. Köpte morakniv på Claes Ohlsson och gick tillbaka till caféet.0 

Ekonominyheter

Bostadsmarknaden hetare än någonsin

Övertaget för säljarna är nu rekordstort.. Situationen ännu mer urspårad än under tidigare rekordåret 2017.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.