Sverigebilden

"Wild West Stockholm": Sverige beskrivs som en "krigszon"

Publicerad 29 september 2023 kl 07.22

Media. Utländska medier fylls nu av skräckrubriker om våldet och utvecklingen i det tidigare föregångslandet Sverige.

Dela artikeln

Den brittiska tidningen Daily Mail beskriver i en artikel Stockholm som rena "vilda västern".

På svenska gator "råder kaos" med "blodbad", enligt tidningen, som rapporterar om hur två personer skjutits ihjäl och en 25-årig kvinna i Uppsala sprängts till döds inom loppet av timmar.

Daily Mail har också bäddat in en video från Riks som visar brottsplatsen i Uppsala och beskriver det som "en krigszon".

Även The Independent beskriver Sverige som "en krigszon" i en längre artikel om det tidigare föregångslandet som idag präglas av "barnsoldater, avrättningar och bomber". Tidningen har bland annat intervjuat en boende i Hässelby om en sprängning där i måndags.

– Tolka mig inte fel. Jag är inte rasist, men det finns ingen väg runt det. Problemen började när fler och fler invandrare kom till Hässelby. Nu är det som en krigszon. Det är en mardröm, säger den boende.

Medier i Finland och Danmark lyfter nu också fram Sverige fram som ett skräckexempel, rapporterar Ekot.

– Det har rapporterats om farhågor om att svensk gängkriminalitet ska få fotfäste även i Finland, säger Ekots Finlandskorrespondent Carina Holmberg.

Norska NRK släppte på torsdagen en podcast där bekymmer uttrycks över att våldsutvecklingen i Sverige ska sprida sig över gränsen till Norge.

Ulf Kristerssons "tal till nationen" på torsdagskvällen om att militären kan sättas in mot gängen har också uppmärksammats av en rad internationella medier.

"Att blanda in militären i brottsbekämpning skulle vara ett mycket ovanligt steg för Sverige och understryker allvaret i det gängvåld som har krävt ett dussin liv i landet den här månaden, inklusive tonåringar och oskyldiga förbipasserande", skriver den amerikanska nyhetsbyrån AP.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Halverat ekonomiskt resultat för jordbruket

Prognosen för 2023.. Värdet av spannmålsproduktionen minskar med 41 procent.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.