Kriminaliteten

"Som om det vore krig i vårt land"

Publicerad 17 januari 2018 kl 09.34

Media. Brott och invandring stod i fokus när årets första riksdagsdebatt hölls på onsdagsmorgonen. Moderaternas partiledare Ulf Kristersson frågade sig bland annat varför man kan få känslan av att det råder krig i vårt land medan Jimmie Åkesson (SD) markerade mjukhet och signalerade ny image genom att inte nämna vare sig utvisningar eller hårdare straff under debatten om brottsligheten.

Gilla artikeln på Facebook

Statsminister Stefan Löfven (S) varnade samtidigt för riskerna med stora skattesänkningar.

– Det är uppenbart att det finns stora samhällsproblem. Vi har en våldsbrottslighet som vi inte kan acceptera, den ska vi pressa tillbaka. Vi har en välfärd som är världsunik, men som fortfarande inte levererar det den ska - det ska vi förbättra. Inget av dessa problem löses med stora skattesänkningar, sade statsministern.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson var beredd att gå långt i kampen mot brottsligheten. Han nämnde dock, sannolikt till många av sina anhängares besvikelse, inte hårdare straff eller ett ökat antal utvisningar som lösningar på problemet. Istället ville han inskränka rättssäkerheten och möjligheten att röra sig fritt i det mångkulturella Sverige.

– Det ska vara möjligt att införa tillfälliga utegångsförbud nattetid, sade Åkesson och fortsatte:

– Rätten att vittna anonymt ska utredas.

Ulf Kristersson beskrev en kaotisk situation i landet.

– Under förra året utfördes 300 så kallade skjutningar i Sverige. 42 döda, kriminella med handgranater som om det vore krig i vårt land, sade M-ledaren.

Men Kristerssons uttalande imponerade inte på Åkesson.

– Jag vill inte höra en enda moderat till i den här kammaren skylla ifrån sig, särskilt inte Ulf Kristersson, som satt i Reinfeldts regering och är ansvarig för det som sker i Sverige i dag sade Åkesson.

Stefan Löfven, som var den S-topp som räddade systemet med vinster i välfärden när han ersatte Håkan Juholt, som tänkte avskaffa vinsterna, hade som vanligt dubbla budskap i frågan.

– Vi ska se till att våra skattepengar går till det de är avsedda för, och aldrig någonsin till kriminell verksamhet, sade Löfven.

Han påpekade också att Socialdemokraterna driver en något mindre generös asyllinje än vad Fredrik Reinfeldt gjorde före valet.

– En ohållbar migrationspolitik har lagts om, påstod statsministern.

Samtidigt visar färska siffror från Migrationsverket att Löfvenregeringen beviljade 135.529 uppehållstillstånd under 2017, en ökning med 32 procent sedan Fredrik Reinfeldt röstades bort från makten.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.