Arkivbild.

Somalia vill ta emot "svensk-somaliska" IS-kvinnor

Publicerad 21 januari 2020 kl 17.04

Inrikes. Så kallade svensk-somalier som befinner sig i IS-läger i Syrien kan skickas till Somalia. Enligt SR Ekot har Somalias president godkänt undersöka om det är möjligt att ta emot IS-kvinnor och deras barn.

Gilla artikeln på Facebook

Det är Somalias president som godkänt en undersökning om somaliska kvinnor och barn i IS-lägret al-Hol i Syrien kan föras till Somalia.

Enligt Sveriges Radio har närmare 40 av de "svenskar" som befinner sig i lägret egentligen somalisk bakgrund. De utgör därmed hälften av de IS-kvinnor och barn med anknytning till Sverige som finns i al-Hol.

Oavsett om somalierna är födda i Somalia eller inte, är Somalias president villig att hämta dem.

– Om ingen vill ha dem och européerna inte accepterar att ta tillbaka dem, så har Somalias president bestämt att de kvinnor och barn som vill kan tas till Somalia, säger Somalias EU-ambassadör Ali Said Faqi till SR.

Men om evakueringen verkligen kommer ske är oklart. Processen uppges vara komplicerad. Såväl Somalia, Sverige som kurderna som håller de somaliska IS-kvinnorna måste vara med på det. Sverige har tidigare inte velat hjälpa vuxna IS-terrorister som blivit tillfångatagna.

Samtidigt säger somaliska myndigheter till Ekot att de troligen inte kommer åtala IS-kvinnorna de hämtar hem, eftersom de inte begått brott i eller rest till IS från Somalia. De ska i stället "rehabiliteras".


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Twitter fördömer nätcensur – i Uganda

Bisarra inlägget hånas friskt. "Vi fördömer starkt avstängningar på internet – de är enormt skadliga."0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.