Bulletin

Somalier och araber ska rädda Bulletin från konkurs

Publicerad 15 oktober 2021 kl 15.17

Ekonomi. Med rekryteringen av en pensionerad vänsteraktivist från New York Times som chefredaktör slog Bulletin.nu in på en ny väg. Nu hotas tidningen av konkurs – och gör samtidigt en bisarr satsning på att rekrytera somalier och araber för att vända trenden.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt en längre artikel i Expressen har chefredaktören ifråga, Andrew Rosenthal, bestämt att de "nyanländas perspektiv" ska ta mer plats i Bulletin framöver.

Det handlar om arabisktalande och somalisktalande som ska rekryteras genom praktikplatser på Bulletin.

"Sveriges 'en miljon marginaliserade människor' kommer inte bli Bulletins läsare, slår han fast, men en tidning 'ska finnas där för samhällets svaga'", skriver Expressen med hänvisning till interna möten på Bulletin.

Enligt Expressen bränner Bulletin 45 miljoner kronor i kostnader per år och saknar 16.000 prenumeranter för att gå runt. Intäkterna från prenumeranter och gåvogivare ligger på 13 miljoner kronor, men då räknas de initiala donationerna från tidpunkten då tidningen startade in, som inte lär återkomma varje år.

Bulletin uppger att de tror att de kommer få bidrag.

Stödmyndigheten MPRT har emellertid bara möjlighet att fördela ca 90 miljoner kronor i redaktionsstöd när dess mediestödsnämnd fattar beslut om bidrag nästa vecka, vilket innebär att det inte blir så mycket till var och en när bidragen har fördelats mellan de sökande.

Stödansökningarna från 126 bidragstagare i tidningsbranschen uppgår totalt till 700 miljoner kronor, så uppskattningsvis kommer bidragstagarna att få nöja sig med en bråkdel av beloppen de ansökt om.

Samtidigt som pengarna rinner ur Bulletin i rask takt fortsätter dess amerikanske chefredaktör Rosenthal att lyfta sin rekordhöga lön på 200.000 kr i månaden. Arbetet som chefredaktör sköter han på distans från lyxvillan strax utanför New York genom att hålla onlinemöten med sina anställda. Texter läser han med hjälp av Google Translate eftersom han inte förstår svenska.

Den tidigare styrelsen för Bulletins moderbolag Neovista har ändrats och numera sitter endast Tino Sanandaji i styrelsen, enligt Expressen. Sanandaji tog tidigare över som ordförande även i styrelsen för Bulletin AB. En Dan Korn, född 1962, tillträdde som styrelseledamot på fredagen.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Ekonomi

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0