Justine Damond oc Mohamed Noor.

Somalisk polis sköt ihjäl kvinna – får 12 års fängelse

Publicerad 9 juni 2019 kl 17.28

Utrikes. En inkvoterad somalisk polis sköt ihjäl en 40-årig förlovad kvinna Minneapolis i samband med en utryckning. Nu har han dömts till tolv och ett halvt års fängelse, rapporterar ABC News.

Gilla artikeln på Facebook

Mohamed Noor blev polis år 2015 som i samband med en "mångfaldssatsning" för att öka antalet icke-vita poliser i Minneapolis poliskår.

Enligt den Minneapolisbaserade dagstidningen Star Tribune hade Noor gått en sjumånaders "snabbutbildning" till polisyrket. En utbildning som formellt bara är ännu ett sätt att rekrytera poliser, men som enligt samma tidning i praktiken betraktas som ett sätt att snabbt "rekrytera mångfald till poliskåren" inom många förortsbaserade polismyndigheter i USA.

Mohamed Noor har tidigare hyllats av politiker, som Minneapolis borgmästare Betsy Hodges, som den första somaliska polisen i området.

Men efter mindre än två år som polis sköt Mohamed Noor ihjäl Justine Damond, en 40-årig kvinna från Australien som var förlovad och snart skulle gifta sig med en amerikansk man.

Sent på kvällen den 15 juli 2017 larmade Justine Damond polisen om att det pågick ett misstänkt sexövergrepp mot en kvinna. När Mohamed Noor och hans kollega kom till platsen gick Damond fram till deras polisbil, varpå somaliern omedelbart sköt ihjäl henne genom fönstret.

Mohamed Noor hade under sin korta tid som polis dragit på sig tre tidigare anmälningar, bland annat för att ha ofredat en kvinna under sin tjänstgöring.

Han har nu dömts till 12,5 års fängelse för döddsskjutningen, skriver ABC News. Somalierns advokater har vidhållit att han bara "agerade som han blivit utbildad att agera".

Offrets fästman Don Damond sade i samband med rättegången att dagen då Justine dog var "sista gången han kände någon form av lycka".

– Hur kan jag sammanfatta den smärta och det trauma jag har upplevt de senaste 23 månaderna? Hur kan jag förklara effekterna av en förlorad framtid för domstolen? Det skulle kunna ha blivit 30-40 år fyllda med kärlek, med familj, med glädje, med skratt, sade han.


Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Här flyger han över Engelska kanalen – på en hoverboard. Franske uppfinnaren lyckades – på andra försöket.0 

Kultur

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0