Justine Damond oc Mohamed Noor.

Somalisk polis sköt ihjäl kvinna – får 12 års fängelse

Publicerad 9 juni 2019 kl 17.28

Utrikes. En inkvoterad somalisk polis sköt ihjäl en 40-årig förlovad kvinna Minneapolis i samband med en utryckning. Nu har han dömts till tolv och ett halvt års fängelse, rapporterar ABC News.

Gilla artikeln på Facebook

Mohamed Noor blev polis år 2015 som i samband med en "mångfaldssatsning" för att öka antalet icke-vita poliser i Minneapolis poliskår.

Enligt den Minneapolisbaserade dagstidningen Star Tribune hade Noor gått en sjumånaders "snabbutbildning" till polisyrket. En utbildning som formellt bara är ännu ett sätt att rekrytera poliser, men som enligt samma tidning i praktiken betraktas som ett sätt att snabbt "rekrytera mångfald till poliskåren" inom många förortsbaserade polismyndigheter i USA.

Mohamed Noor har tidigare hyllats av politiker, som Minneapolis borgmästare Betsy Hodges, som den första somaliska polisen i området.

Men efter mindre än två år som polis sköt Mohamed Noor ihjäl Justine Damond, en 40-årig kvinna från Australien som var förlovad och snart skulle gifta sig med en amerikansk man.

Sent på kvällen den 15 juli 2017 larmade Justine Damond polisen om att det pågick ett misstänkt sexövergrepp mot en kvinna. När Mohamed Noor och hans kollega kom till platsen gick Damond fram till deras polisbil, varpå somaliern omedelbart sköt ihjäl henne genom fönstret.

Mohamed Noor hade under sin korta tid som polis dragit på sig tre tidigare anmälningar, bland annat för att ha ofredat en kvinna under sin tjänstgöring.

Han har nu dömts till 12,5 års fängelse för döddsskjutningen, skriver ABC News. Somalierns advokater har vidhållit att han bara "agerade som han blivit utbildad att agera".

Offrets fästman Don Damond sade i samband med rättegången att dagen då Justine dog var "sista gången han kände någon form av lycka".

– Hur kan jag sammanfatta den smärta och det trauma jag har upplevt de senaste 23 månaderna? Hur kan jag förklara effekterna av en förlorad framtid för domstolen? Det skulle kunna ha blivit 30-40 år fyllda med kärlek, med familj, med glädje, med skratt, sade han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Libra" ska konkurrera med bitcoin. Stora betaltjänster är med på projektet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Ivar Arpis text för upp frågan om Sveriges förslumning till debatt.0 Plus

Mer från Utrikes

Liberalernas valberedning föreslår Sabuni

Stor delseger för Nyamko Sabuni.. "Med Nyamko får Liberalerna en ledare med ett tydligt ledarskap och politiskt mod."0 

Trump utvisar färre illegala än Obama

Sviker sina väljare gång på gång.. Presidenten lovar att ta tag i frågan – sen händer ingenting.0 

Reinfeldt ska få ryssarna öppna sina hjärtan

53-årige politikern bjöds in till Moskva.. Började predika för tredje världen-invandring direkt.0 Plus

Sidor

Vetenskap

Experter slår larm: 10.000-tals farliga ämnen i dricksvattnet. Helt bortom kontroll, enligt expertgruppen.0 Plus

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Kultur

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0 

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0