Fi i Bryssel
BEKÄMPAR FÖRDOMAR: Precis som sin mor har Thereza Eriksson hyllats i media – bland annat i P1 "Tendens" där hon uppges "slåss för att förbättra den romska kvinnans situation i Sverige".

Soraya Posts dotter döms till fängelse för grova stölder mot äldre

Publicerad 3 januari 2019 kl 16.02

Inrikes. Thereza Eriksson, dotter till Feministiskt initiativs EU-parlamentariker Soraya Post, har dömts till två års fängelse för grova stölder och bedrägerier mot pensionärer. Tillsammans med andra romer slog hon till mot åldringar i 90-årsåldern.

Gilla artikeln på Facebook

Nyheter Idag var först med att rapportera om den färska domen mot den högprofilerade feministen Soraya Posts dotter Thereza Eriksson, 40. 

Precis som sin mor har Thereza Eriksson lyfts fram och hyllats i media. I P1 Tendens beskrivs hon som en "romsk aktivist" som "slåss för att förbättra den romska kvinnans situation i Sverige". 

Erikssons senaste offer är tre kvinnor – 93, 89 och 85 år gamla – samt en 91-årig man. Samtliga är bosatta i Västergötland.

Åklagaren konstaterar att brotten "präglats av planering och förslagenhet" och att det rör sig om en "systematisk och upprepad seriebrottslighet" från Thereza Erikssons sida.

Läs också: Soraya Post gifte bort minderårig dotter

Hon har enligt domen, tillsammans kumpaner, tagit sig in i åldringarnas hem under förevändningen att de skulle kontrollera brandsäkerheten eller tv och telefoni i bostäderna.

Väl inne har romerna stulit bankkort, smycken och andra värdesaker. Därefter har gjort inköp och uttag från bankomater med bankkorten.

Thereza Erikssons döms till två års fängelse för fyra fall av grov stöld, två fall av bedrägeri och ett fall av försök till bedrägeri. Samtliga brott har begåtts i oktober och november 2018.

Kumpanerna – två manliga romer i åldrarna 27 respektive 25 – döms till två år och en månads fängelse respektive tio månaders fängelse.

Uddevalla tingsrätt konstaterar att "samtliga brott har riktats mot äldre personer, vars skyddslösa ställning, godtrogenhet och svårigheter på grund av hög ålder har utnyttjats". 

"Detta medför att straffvärdet för var och en av de grova stölderna överstiger minimistraffet om sex månader", står det i domen.

Slåss mot fördomar om romer
Thereza Eriksson förekommer sedan tidigare under 13 avsnitt i belastningsregistret. Hon dömdes senast den 24 mars 2015 av Hovrätten för västra Sverige för stöld och snatteri till villkorlig dom och böter. 

I Sveriges Radio har hon berättat om sin kamp mot så kallade fördomar om romer. En vanlig fördom om romer är att de skulle vara benägna att begå brott, i synnerhet stöld.

– Som många andra romska tjejer i min generation har jag känt mig tvungen att boxas mot samhällets fördomar mot min egen etniska grupp, förklarade Thereza Eriksson för P1.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.