Spanjorer blir gladare av medborgarlön

Publicerad 27 mars 2021 kl 14.22

Utrikes. Spanjorer blir både gladare och mer nöjda med sina liv om de får pengar utan att behöva arbeta, visade en studie 2019. Studien blev startskottet för den populära medborgar­löne­reform som Sverige nu är med och finansierar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2017 som Spaniens vänsterregering genomförde sin forskningsstudie "B-MINCOME", ett experiment där man testade att ge 1.000 hushåll i Barcelona motsvarande 17.112 kronor arbetsfritt och skattefritt.

Studien finansierades på traditionellt sätt, det vill säga genom ökning av Spaniens egen statsskuld. Det var alltså innan de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna godkände EU:s planer på att låta länder som Sverige och Tyskland finansiera programmet.

I studien ingick 383 hushåll som fick pengarna på lite olika villkor. En grupp fick pengarna men var skyldiga att stå till arbetsmarknadens förfogande, medan en annan fick pengar utan detta villkor. I en grupp sattes medborgar­lönen ned om spanjoren tjänade pengar vid sidan om, medan en annan grupp fick ha obegränsade med sidoinkomster och ändå ha kvar sin medborgarlön.

I samtliga grupper "boostades" livsglädjen och den mentala hälsan hos bidragsmottagaren, skriver forskarna i studien. Men gladast av alla blev de som fick ha obegränsade sidoinkomster och slapp stå till arbetsmarknadens förfogande. Det var därför ett förslag i linje med detta som den spanska regeringen gick vidare med när medborgarlön infördes i somras.

Det var i juni 2020, efter att Tyskland gett upp sitt motstånd mot gemensam skuldsättning inom EU, som Spanien lanserade en webbplats där låginkomst­hushåll erbjöds ca 12.000 kronor både arbetsfritt och skattefritt, i huvudsak på de generösa villkor som rekommenderades i studien. Villkoret för att söka bidraget var att man måste vara mellan 23 och 65 år.

Totalt omfattades drygt 2,3 miljoner spanjorer av programmet, uppgav SVT den sommaren.


Professor Paul Gottfried reder ut frågan som alla ställer sig. De ligger bakom västvärldens nya bisarra överideologi.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

13 dömda efter "ren avrättning" i Göteborg

Fyra får livstid. Offret var på väg från födelsedagsfest i Gamlestaden.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Skulle bli "en stolt far". Förstod inte alls vad problemet var när polisen dök upp.0 Plus

Mer från Utrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0 

"Rasistisk" utställning blev stor succé. Norska konststudenterna jagas av extremvänstern.0