Spanjorer blir gladare av medborgarlön

Publicerad 27 mars 2021 kl 14.22

Utrikes. Spanjorer blir både gladare och mer nöjda med sina liv om de får pengar utan att behöva arbeta, visade en studie 2019. Studien blev startskottet för den populära medborgar­löne­reform som Sverige nu är med och finansierar.

Gilla artikeln på Facebook

Det var 2017 som Spaniens vänsterregering genomförde sin forskningsstudie "B-MINCOME", ett experiment där man testade att ge 1.000 hushåll i Barcelona motsvarande 17.112 kronor arbetsfritt och skattefritt.

Studien finansierades på traditionellt sätt, det vill säga genom ökning av Spaniens egen statsskuld. Det var alltså innan de svenska Moderaterna och Kristdemokraterna godkände EU:s planer på att låta länder som Sverige och Tyskland finansiera programmet.

I studien ingick 383 hushåll som fick pengarna på lite olika villkor. En grupp fick pengarna men var skyldiga att stå till arbetsmarknadens förfogande, medan en annan fick pengar utan detta villkor. I en grupp sattes medborgar­lönen ned om spanjoren tjänade pengar vid sidan om, medan en annan grupp fick ha obegränsade med sidoinkomster och ändå ha kvar sin medborgarlön.

I samtliga grupper "boostades" livsglädjen och den mentala hälsan hos bidragsmottagaren, skriver forskarna i studien. Men gladast av alla blev de som fick ha obegränsade sidoinkomster och slapp stå till arbetsmarknadens förfogande. Det var därför ett förslag i linje med detta som den spanska regeringen gick vidare med när medborgarlön infördes i somras.

Det var i juni 2020, efter att Tyskland gett upp sitt motstånd mot gemensam skuldsättning inom EU, som Spanien lanserade en webbplats där låginkomst­hushåll erbjöds ca 12.000 kronor både arbetsfritt och skattefritt, i huvudsak på de generösa villkor som rekommenderades i studien. Villkoret för att söka bidraget var att man måste vara mellan 23 och 65 år.

Totalt omfattades drygt 2,3 miljoner spanjorer av programmet, uppgav SVT den sommaren.


Nyheter från förstasidan

Polisen släpper bild på Malmörånare

Polisen släpper bild. Mannen söks för ett fräckt rån som inträffade den 2 april 2021 utanför Centralstationen i Malmö.0 

Ekonominyheter

Svenskar lånar för att betala sina skulder

Hamnar sedan hos Kronofogden.. Låntagare löser små låneskulder med större lån, som nu hamnar hos Kronofogden0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Mer från Utrikes

Toppglobalist kräver totalstopp för invandring

EU-höjdaren Michel Barnier ångrar sig.. Förordar nu en "paus på fem år" för all asylinvandring, på grund av problemen med kriminalitet hos invandrarna.0 

Vetenskap

Rasbiologiska institutet 100 år – så rätt hade de. Skälldes ut – för korrekta teorier.0 

Hundars stressnivåer knyts till ägaren. Men det är skillnad mellan olika raser.0 

Kultur

Här förs Roxette-gitarristen bort av polis. Christoffer Lundquist bars iväg från demonstrationen.0 

Är detta verkligen ett "rasisttecken"?. Vild PK-storm skakar legendariska tv-programmet.0 Plus