Konflikten på Cypern
Veroshas lyxhotell var favoritdestinationer för dåtida världsstjärnor som Elizabeth Taylor, Richard Burton och Brigitte Bardot.

Spökstad öppnas – efter 46 år

Publicerad 6 oktober 2020 kl 19.43

Utrikes. Varosha var ett av världens populäraste turistparadis när turkarna invaderade Cypern och utrymde området 1974. Sedan dess har Varosha varit en avspärrad spökstad där tiden stått still – men på torsdag planerar turkockuperade Cypern att öppna stranden för badsugna turkar. Beskedet väcker rasande reaktioner från Cyperns president och riskerar att förvärra konflikten på ön.

Gilla artikeln på Facebook

Det mycket kontroversiella beskedet lämnades av den turkcypriotiske "premiärministern" Ersin Tatar på tisdagen, efter ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Turkiet.

– Om Allah vill kommer vi att börja nyttja Maras strand på torsdag morgon tillsammans med vårt folk, sade Tatar, som använde sig av Varoshas turkiska namn, rapporterar Cyprus Mail.

Erdogan berömde "premiärministern" för beslutet, men kommenterade också att öppnandet av Varosha kommer att "störa många".

Och så kommer med största sannolikhet bli fallet. Cypernfrågan har återigen aktualiserats efter Turkiets senaste utrikespolitiska aggressioner och sökande efter energifyndigheter i Medelhavet, något som har skapat nya spänningar och orsakat upprustning i regionen.

Varosha var i början av 1970-talet ett supermodernt turistområde med hundratals hotell och sagolika sandstränder. Det var en av världens mest populära turistdestinationer och favoritmål för världskändisar som Elizabeth Taylor, Richard Burton och Brigitte Bardot.

Men allting förändrades år 1974 när Turkiet invaderade Cypern. Invånare och turister i Varosha tvingades fly hals över huvud när de turkiska styrkorna närmade sig, av rädsla för en massaker. När ockupationen var fullbordad spärrades Varosha av – och sedan dess har endast turkisk militär och FN-personal tillåtits att besöka området.

Det innebär att tiden har stått still i Varosha de senaste 46 åren, och naturen har börjat återta platsen från de en gång hypermoderna hotellkomplexen. År 2014 rapporterade BBC om att havssköldpaddor bosatt sig på stränderna.

Enligt en FN-resolution från 1984 skulle Varosha tills vidare hamna under FN-kontroll och endast de som bodde där före invasionen skulle få möjlighet att flytta tillbaka.

Cyperns president Nicos Anastasiades fördömer nu beslutet från den turkiska regeringen och dess "marionettdocka" Ersin Tatar, skriver Cyprus Mail.

– Denna hotfulla och olagliga handling från Turkiet och dess marionetter på Cypern kommer att rapporteras till FN:s säkerhetsråd, EU och alla andra internationella forum som en handling som bryter mot internationell rätt, säkerhetsrådets resolutioner och går emot de senaste slutsatserna från EU-rådet, säger regeringens talesman Kyriacos Kousios.


Coronavaccin

"Vad håller du på med jävla somalier?" Borlänge-familjen vågade inte bo kvar efter mardrömslika upplevelsen.0 Plus

Asylkaoset

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.