Philip Botström och Andrea Törnestam.

Fria Tider på SSU-lista över medier som "måste stoppas"

Publicerad 9 maj 2017 kl 18.38
Av Mattias Albinsson

Politik. Social­demokraternas ungdoms­förbund SSU har utsett en ny fiende inför valrörelsen. I en debattartikel som under helgen publicerades av Svenska Dagbladet pekar de ut Fria Tider som en aktör som "måste stoppas".

Gilla artikeln på Facebook

Förbunds­ordföranden Philip Botström och förbunds­sekreterare Andrea Törnestam klumpar i artikeln ihop Fria Tider med bland annat national­socialistiska Nordiska motstånds­rörelsen och Granskning Sverige.

"Den svenska trollfabriken levererar underlaget till och infrastrukturen för högerextremismens försök att störta den svenska demokratin. Nazism gynnas och göds av faktaresistens och bristande källkritik", dundrar de båda SSU-topparna i debattartikeln.

– Det handlar om att Fria Tider är ett exempel på en höger­extrem tidning. Det är en beskrivning av hur höger­extremismen normaliseras, förklarar SSU:s press­kontakt Pavlos Cavelier Biza för Fria Tider.

SSU-topparna utgår i sin artikel från de artiklar som Eskilstuna-kuriren publicerat om Fria Tider tidigare i år. Artikel­serien innehåller ett antal falska och fabricerade påståenden och bör ses mot bakgrund av att Fria Tider tidigare uppmärksammat att medarbetare på Eskilstuna-Kurirens redaktion uttrycker islamistiska sympatier.

Många fel när landsortstidning granskar Fria Tider
Här hyllar redaktör på Eskilstuna-Kuriren islamism

SSU säger sig vilja "begränsa möjligheten för nazister att sprida hatpropaganda i offentliga rum", "prioritera att utreda och sätta dit de som hotar och hatar" samt "storsatsa på källkritik och demokrati i skolan" för att bekämpa nazism och högerextremism. Det framgår inte av artikeln om förbundet även vill försöka lagstifta bort journalister, tidningar eller medieaktörer som de uppfattar som högerextrema eller alltför borgerliga.

Fria Tider har, på uppmaning från Cavelier Biza, via mejl kontaktat Botström och Törnestam för att få veta mer om förbundets mediepolitik. Ingen av dem har brytt sig om att svara på mejlet.

SSU är den tredje partipolitiska organisationen i Sverige som pekar ut Fria Tider som en fiende. Tidigare har även Sverige­demokraterna och Moderaterna gått till attack mot den konservativa nät­tidningen.

Moderaterna straffar person som länkade till Fria Tider: "En tidning som förgiftar samhällsklimatet"


"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.