Val 2018
 

"Staden är vår" – så ska extremvänstern stoppa AFS möte i Göteborg

Publicerad 29 augusti 2018 kl 23.01

Inrikes. Det vänsterextrema nätverket Göteborgs Antifascistiska Front mobiliserar för att stoppa Alternativ för Sveriges torgmöte i Göteborg på fredag. På Facebook har över 1 000 personer anmält sig till protesterna.
– De har inte lyckats stoppa oss i någon annan stad och kommer inte att lyckas i Göteborg heller, säger Per Sefastsson från AFS till Fria Tider.

Dela artikeln

Göteborg har länge varit känd för sin stora och aktiva extremvänster. När ett EU-möte hölls i staden 2001 förvandlade tusentals extremister staden till en krigszon. Aktivister från AFA slog sönder bilar och skyltfönster, kastade gatsten på polisen och misshandlade förbipasserande.

Förra året organiserade vänsternätverket Göteborgs Antifascistiska Front protester när Nordiska motståndsrörelsen genomförde en demonstration i staden. Ett antal invandrare och vänsterextremister dömdes för våldsamt upplopp efter att bland annat ha kastat sten mot polisen. En somalier angrep polisen med en slunga under kravallerna ett potentiellt livsfarligt vapen.

Och när riksdagsmannen och före detta SD-ledaren Mikael Jansson, som numera kandiderar för Alternativ för Sverige, delade ut valmaterial i Göteborg för en månad sedan angreps han av en fientlig man som kastade stora stenar mot honom.

På fredag kommer AFS till Göteborg igen då partiledaren Gustav Kasselstrand och andra företrädare för partiet håller torgmöte på Götaplatsen. Men det planerar stadens vänsteraktivister att sätta stopp för.

"AfS försöker profilera sig som ett radikalare alternativ till Sverigedemokraterna genom en mer uppskruvad rasistisk retorik. Man talar om att ersätta migrationsverket med ett ”återvandringsverk”, och vill landsförvisa minst en halv miljon människor. Vi har alla en rätt och en skyldighet att stå upp mot rasismen, vilken skepnad den än tar. Staden den är vår, och AfS är inte välkomna", skriver Göteborgs Antifascistiska Front på Facebook.

Vänstergruppen uppmanar göteborgare som vill delta i protesterna att samlas vid Götaplatsen kl. 11.30 en halvtimme innan AFS påbörjar sitt torgmöte. Över 1 000 personer har anmält att de är intresserade av att ansluta sig till den vänsterextrema protestaktionen.

Men på AFS är man inte särskilt orolig över vänsterextremisternas planer på att sabotera torgmötet.

– Extremvänstern har försvagats de senaste åren. När man har hotat att mobilisera har det kommit några tiotal personer trots att de har utlovat hundratals, säger Per Sefastsson som är riksdagskandidat för AFS.

– De har inte lyckats stoppa oss i någon annan stad och kommer inte att lyckas med det i Göteborg heller.

Enligt Sefastsson behöver allmänheten inte vara orolig för att det ska bli stökigt på torgmötet.

– Det är ingen fara att komma och lyssna. Vi kan lita på att polisen klarar av att hantera de få extremister som dyker upp, säger han.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ras och IQ mer tabu än pedofili och incest

Värsta man kan tycka – trots att det är sant. Slår frågan om "huruvida pedofili är skadligt" i färsk studie.0 

Ekonominyheter

94 procent väljer rörlig ränta – räknar med Riksbanken

"Exceptionellt hög nivå.". Tros bero på förväntningar om sänkt styrränta och psykologiska orsaker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.