93452909@N00/CC-BY-SA

Staten ger ytterligare 36 miljoner till Facebook

Publicerad 8 mars 2014 kl 21.52

Inrikes.Facebook får 36 miljoner kronor i statligt stöd från Tillväxtverket för att bygga ut serverhallarna i Luleå, rapporterar Sveriges Radio.
– Jag tycker det är en bra investering, säger näringsminister Annie Lööf (C).

Gilla artikeln på Facebook

Detta är utöver de 103 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar som redan gått till att stödja Facebooks verksamhet på orten.

När projektet är fullt utvecklat kommer serverhallar på totalt 28 000 kvadratmeter, störst i Europa, att serva Facebooks användare.

Kritiker menar att serverhallarna byggs i Sverige för att ge Försvarets Radioanstalt, som har ett nära samarbete med sin amerikanska motsvarighet NSA, möjlighet att spionera på Facebooks miljontals användare.

– Det är betydligt sämre nyheter för ett par hundra miljoner europeiska Facebook-anändare, som nu kommer att koppla upp sig mot servrarna i Luleå. Det innebär nämligen att allt de skickar till och från Facebook kommer att passera genom FRA:s filter, skrev Piratpartiets ordförande Anna Troberg, i samband med att planerna för serverhallarna offentliggjordes.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Finsk forskare: Då blir svenskarna minoritet i sitt eget land

Hans studie visar skräckutvecklingen. "Kan stoppas, men det kommer att kräva radikala förändringar."0 

Ekonominyheter

Faller stort efter veckans börsnotering. Andra kryptovalutor dras med i raset.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0