Staten marknadsför Sverige som bidragsland

Publicerad 28 oktober 2019 kl 13.08

Inrikes. Statliga sajten sweden.se marknadsför Sverige utomlands som en plats dit invandrare kan komma för att få väldigt generösa bidrag. Bland annat påpekas det att Sverige erbjuder vård och tandvård, uppger TV4 Nyheterna.

Gilla artikeln på Facebook

Det är på den officiella statliga hemsidan sweden.se som Sverige marknadsförs som ett land som delar ut mycket generösa bidrag, erbjuder illegala invandrare vård och tandvård samt har världens längsta betalda föräldraledighet.

Sajten drivs av myndigheten Svenska institutet.

På hemsidan står det bland annat detaljerade siffror om hur många tusentals kronor i bidrag en familj som invandrar hit kan få.

– Alltså, att vi försöker berätta och informera om att Sverige är ett välfärdsland, det har jag inga problem att skriva under på, säger Per-Arne Wikström vid Svenska institutet till TV4 Nyheterna. Vi har ett system som väcker intresse.

Wikström påpekar uttryckligen att ett syfte med informationen är att "skapa intresse" för att få människor att invandra till Sverige.

Moderatledaren Ulf Kristersson säger i inslaget att sajten är helt orimlig. Det skickar helt fel signaler om vad Sverige ska vara för land, menar han.

Regeringen hävdar i sin tur att man kommer arrangera ett möte med myndigheten. Människor ska inte lockas hit bara för att här finns en bra välfärd att ta del av, enligt utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S).

Svenska institutet hamnade i blåsväder 2017, sedan man med hjälp av ett vänsterextremt åsiktsregister blockerade 14.000 användare på Sveriges officiella Twitterkonto. Blockeringslistan begärdes ut som offentlig handling och kritiserades för att vara ett illegalt statligt rasistregister. Staten undgick dock skadeståndsansvar den gången eftersom ingen av de registrerade väckte någon skadeståndstalan.


Video: Vrålar om Allah. Kvinnorna fick gå för sig under muslimernas maffiga maktdemonstration på Malmös gator.0 Plus

Fria Tider i Malmö

Kraftig stålkonstruktion håller gängen på avstånd. Butiksbiträdet till Fria Tider Plus: "Polisen gör ingenting, det är rena Chicago."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Handelsbanken: Räkna med 20 procent boprisfall

Banken varnar för måttlig nedgång.. Vid en utdragen pandemi beräknas fallet till 20 procent.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Därför drabbas inte barn hårt av viruset. Väldigt få utvecklar allvarliga symtom.0 

Få stockholmare har antikroppar mot covid-19. Hittades endast i 7,3 procent av insamlade blodprover.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus