Vänsterextrema nyord
NYTT VERB: Att "kärrtorpa", som Joel Bjurströmer Almgren på bilden, är ett av årets nyord.

Statlig myndighet utser "kärrtorpa" till årets nyord

Publicerad 29 december 2014 kl 16.28

Inrikes. Språkrådet har tagit fram 40 nyord som – enligt myndigheten – har "etablerats i svenskan under året", bland annat "kärrtorpa" och "blåbrun". Men Fria Tiders granskning visar att det snarare är Språkrådet som försöker lansera hittills okända vänsterextrema begrepp.

Gilla artikeln på Facebook

© Språkrådet

Per-Anders Jande är nyordsansvarig på Språkrådet.

Av totalt 40 ord på Språkrådets nyordslista 2014 har 19 anknytning till vänsterextremism, antirasism, feminism, HBTQ eller motsvarande.

– Vi tänkte att vi skulle ha lite av ett politiskt tema och valde därför ut ord som används för att utmana normer, säger Per-Anders Jande, nyordsansvarig vid Språkrådet, när Fria Tider ringer upp.

Ett av orden på listan är "blåbrun", som handlar om samsyn mellan SD och borgerliga partier. Ett annat är "kärrtorpa", som enligt Språkrådet betyder att "göra motstånd mot spridning av nazistisk propaganda" och våld. Ordet syftar på bråket i Kärrtorp 2013 där vänsterextremisten Joel Bjurströmer Almgren, 35, dömdes till 6,5 års fängelse för dråpförsök efter att ha "kärrtorpat" en ung nynazist med kniv.

I ett pressmeddelande beskriver Språkrådet sin lista som "ett urval av de ord som etablerat sig i svenskan under året". Men det är en sanning med modifikation, visar Fria Tiders granskning. En sökning i Google visar att "kärrtorpa" aldrig tidigare har använts på webben och i nyhetsarkivet Retriever förekommer ordet endast en gång – när en vänsterextremist använder ordet i en intervju med lokaltidningen "Årsta Enskede".

– Ordet har inte förekommit så mycket i media men ordet är intressant eftersom det skapades en rörelse kring det, förklarar Per-Anders Jande för Fria Tider.

Ni skriver att listan innehåller ord som har "etablerat sig i svenskan" under året. Är inte det här bara falsk marknadsföring av vänsterextremism?
– Tillkommit eller etablerats, står det.

Nej, det står etablerats.
– Ok, men det är inte jag som har skrivit pressmeddelandet.

Man får ju intryck av att ni har valt ett ord som ni tyckte var viktigt att etablera men som inte har funnits tidigare.
– Kärrtorpa som ord kanske inte är så väletablerat eller välanvänt, men det refererar till en intressant händelse och en intressant rörelse.


PLUSPODD Lyssna på hela intervjun med Språkrådets Per Anders Jane.

Men du får det ändå att låta som att det är fler personer som har sagt det. Har du något annat exempel än den här enskilda personen?
– Nja... jag har hört folk säga kärrtorpa. Men jag har inte sett så många exempel på nätet när jag har googlat, det är helt sant.

Om ni tar med ord som ni "har hört", är det inte risk att det är er bekantskapskrets och era politiska vänner som kommer till tals?
– Vi fick in ordet via tips som folk skickar in. Men jag har även hört någon säga det... vet inte i vilket sammanhang. Men jag förstår om du tycker att det är mycket vänsterord i listan, men det beror kanske på vad man har för politiska åsikter i övrigt.

Där jag umgås går inte folk omkring och säger "kärrtorpa" dagarna i ända, men det tror jag att jag delar med 99,9 procent av den svenska befolkningen.
– Det finns många ord som inte alla säger men som ändå förekommer i viss mån.

Ord som flyktingslott, batikhäxa, högbidragstagare, asylentreprenör och så vidare; tar man flyktingslott så ger det ju 3.500 träffar på Google, batikhäxa 66.000. Det här är ju nyord som bevisligen används till skillnad från "kärrtorpa". Missade ni alla de här orden?
– Antingen har vi inte fått in dem som tips eller så kan vi tycka att vissa ord är olämpliga. Vi är ju ändå en statlig myndighet...

Men inte "kärrtorpa"?
– Nej, däremot nedsättande och rasistiska ord tycker vi nog inte är så bra att ha med.

Var det nåt av orden jag nämnde som var "nedsättande" eller "rasistiskt"?
– Batikhäxa låter ju inte som ett trevligt ord.

Om man blir kallad "blåbrun" tror du man tycker det är trevligt då?
– Det vet jag inte, men det ordet har använts av ganska många, inte bara oss.


Polisfiasko vid asylboende. Tre kvinnliga poliser och en väktare fick stryk av ensam bråkstake.0 Plus

Har gripits för grov misshandel. Men polisen uppger sig ha förståelse för pappans agerande.0 Plus

Åldringen hittades dumpad i skogsdunge. Men Muhammed är fri igen efter ett mycket kort straff – och vill göra politisk karriär.0 Plus

Nyheter från förstasidan


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.