Får lära sig att SD är rasister.

" />

Får lära sig att SD är rasister.

" />

Får lära sig att SD är rasister.

" />
Foto: Kalle Schärlund

Statlig vänsterteater ska lära barn rösta rätt

Publicerad 14 mars 2012 kl 14.27

Kulturnyheter.Tusentals skolelever ska få lära sig att det är fel att rösta på Sverigedemokraterna. Det är syftet med "hemlig politisk teater" som statliga Ung scen/öst ska sätta upp för skolbarn i Östergötland.

Gilla artikeln på Facebook

3500-4000 skolelever i Östergötland ska bussas till statliga Ung scen/öst för att se en "politisk teater" som ska lära dem att Sverigedemokraterna är ett rasistparti som man inte ska rösta på.

Idén till pjäsen föddes efter valnatten 2010.

- Det var en fruktansvärd morgon när vi förstod att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen. Vi kände oss ledsna, chockade och upprörda, säger Malin Axelsson, konstnärlig ledare, på Ung scen/öst, till folkbladet.se.

Teatergruppen slog då fast att de måste "ta sitt ansvar".

- Vi har ett ansvar. En hel generation unga växer nu upp med ett rasistiskt parti i riksdagen, säger Malin Axelsson.

Pjäsen är skriven av Jonathan Lehtonen, som även han blev djupt upprörd över valresultatet. Den politiska pjäsen kallas "hemlig" eftersom poängen är att skolbarnen inte ska uppfatta att det är teater, utan istället tro att det är en riktig situation de bevittnar.

När föreställningen är slut avslöjar sig vänsterskådespelarna och inleder sedan en politisk "workshop" med skolbarnen.

Ung scen/öst är en satellitverksamhet till Östgötateatern, vars huvudmän är Norrköpings och Linköpings kommun samt landstinget i Östergötland. Verksamheten blev i mars 2006 utsedd av regeringen till det nationella barn- och ungdomsteateruppdraget för att förnya svensk barn- och ungdomsteater.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.