Östeuropa rustar för att stoppa ny asylvåg

Publicerad 18 oktober 2019 kl 12.47

Inrikes. Medan flera västeuropeiska stater vill fortsätta invandringen till EU genom att omfördela invandrare mellan sig, förbereder sig nu de så kallade Visegradländerna på att stoppa en ny asylvåg mot Europa.

Gilla artikeln på Facebook

De senaste veckorna har alltfler larmat om en ny möjlig asylström mot Europa, kanske värre än den som inträffade 2015.

Samtidigt har flera EU-länder kommit överens om att fortsätta ta emot invandrare från tredje världen, skapa "säkra" vägar in i Europa för asylsökare samt omfördela invandrarna mellan sig.

Men en ny asylvåg är ingenting som de fyra Visegradländerna (V4), Ungern, Polen, Tjeckien och Slovakien vill veta av.

Om de 3,6 miljoner syrier som befinner sig i Turkiet försöker ta sig till Europa i stället för till hemlandet Syrien, står nu Tjeckien, Polen och Slovakien redo att hjälpa Ungern med att säkra landets gränsskydd. Det förklarar den ungerske premiärministern Viktor Orbáns presschef Bertalan Havasi för nyhetsbyrån MTI.

Viktor Orbán är överens med de övriga ländernas ledare att det finns "ett reellt hot om att ytterligare ett stort migrationsflöde kan starta i Turkiet mot Europa om försöken att skapa en säkerhetszon i Syrien för återvändande flyktingar misslyckas", skriver MTI.

Den ungerske premiärministern har därför bett övriga Visegradländer att skicka gränsskyddsstyrkor till Ungerns södra gränser, vilket de vid behov har bekräftat att de kommer göra.

Visegragruppen är en mellanstatlig samarbetsorganisation mellan ovannämnda fyra stater, i syfte att bland annat ge länderna en starkare gemensam röst gentemot EU.


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus