Stockholms överklass rånas på klockor – 136 rån på ett halvår

Publicerad 18 juli 2019 kl 16.30

Inrikes. En rånvåg mot personer med exklusiva klockor pågår just nu i Stockholm, varnar polisen för på sin hemsida. Flest klockrån sker hos överklassen på Östermalm.

Gilla artikeln på Facebook

I helgen begicks flera klockrån i centrala Stockholm. Bland annat rånades en man vid Brunkebergsgatan. Men detta är bara en liten del av alla rån.

Polisen i Stockholm City säger nu att man det senaste året utrett flertalet grova rån där personer, ofta med våld eller under vapenhot, rånats på exklusiva klockor.

"En koncentration av rånen har skett på Östermalm och vid flera tillfällen inne i trappuppgången där brottsoffret bor", skriver polisen.

För att försöka gripa gärningsmännen och förhindra framtida klockrån, har Citypolisen därför fattat beslut om en särskild insats.

– Vi ser en tydlig ökning av denna typ av brott. Rånen är svåra att förhindra och utreda då en del av dem förefaller vara relativt välplanerade. Vi behöver allmänhetens hjälp med att få reda på vilka som ligger bakom de olika rånen, säger utredningsledare Daniel Horner på lokalpolisområde Norrmalm.

Enligt Aftonbladet har det skett 136 klockrån under ett halvår – enbart i Stockholm. 64 av rånen ska ha skett i city. Under hela förra året skedde 79 klockrån i huvudstaden. Enligt polisen handlar det om alla dyra märkesklockor, däribland Rolex, Hublot och Breitling. En enda klocka av dessa märken kan kosta flera hundra tusen kronor. Polisen påpekar även att det inte är en enstaka liga som ligger bakom rånen, utan att det är en utbredd brottstrend. Att öppet skryta om att man har en dyr klocka är alltså inget man bör göra i dagens Sverige.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0