Beslagtaget pregabalin, ett narkotikaklassat läkemedel som används vid epilepsi, generaliserat ångestsyndrom och neuropatisk smärta.

Stor insats mot olagliga läkemedel

Publicerad 8 juni 2021 kl 16.37

Inrikes. Läkemedelsverket, Tullverket och polisen genomförde under slutet av maj en gemensam operation mot olagliga läkemedel som skickas till Sverige. Cirka 15.000 tabletter beslagtogs – främst narkotikaklassade läkemedel, dopingmedel, potenshöjande läkemedel och malarialäkemedel.

Gilla artikeln på Facebook

Operationen samordnades globalt av Interpol, och cirka 90 länder runt om i världen deltog i insatsen.

Ett av målen med insatsen är att få en bild av hur den olagliga handeln ser ut. Ett annat mål är att förhindra att olagliga läkemedel når köpare.

Interpols preliminära sammanställning av Operation Pangea visar att den globala handeln har ökat, både på webbsidor och i sociala medier, och handeln omfattade läkemedel och produkter mot covid-19.

– Vi har i år sett tecken på att det är fler äldre personer som köper läkemedel på nätet än tidigare. Orsaken kan vara den snabba digitalisering som skett hos den här gruppen under pandemin, säger Eva-Lena Bergens, utredare på Läkemedelsverket, i ett uttalande.

I Sverige beslagtogs cirka 15.000 tabletter, främst narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande läkemedel, dopningsmedel och antibiotika. Tullverket hittade även flera kilo oidentifierat pulver som har skickats för laboratorieanalys.

– Vi är mycket nöjda med resultatet av kontrolloperationen. Tullverket gjorde cirka 150 beslag där majoriteten av dessa beslag innehöll mindre mängder narkotikaklassade tabletter samt dopnings- och potensmedel, säger Rune Eriksson, ansvarig för operation Pangea på Tullverket.

Myndigheterna kommer att genomföra fortsatta utredningar av beslagen i form av laboratorieanalyser och, där det bedöms vara befogat, även överlämna ärenden till rättsväsendet. Polismyndigheten har även informerat internetleverantörer, webbhotell och domänägare om kunder som ägnar sig åt försäljning av illegala läkemedel.


Invandrarvåldtäkter ska skapa "mångfärgad framtid", hoppas läkare. Uppmanar "svarta, judar, handikappade och frimurare" att "kasta sig över högerfittorna".0 Plus

Forskarna: Så stor är egentligen intelligensklyftan. Närmare 10.000 deltagare detaljstuderades och fick både gener och IQ testade.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

"Säkra" indikatorn avslöjar dramatisk utveckling för bitcoin

Prognosen: Kursen "smäller" innan helgen.. En av de mest tillförlitliga indikatorerna ger fullt utslag.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Analys: Fed-flopp i medieskugga. Bankernas märkliga deponeringar kan visa att kraschen är nära.0 

Vetenskap

Forskare lyckas fånga elektronens hopp på film. För första gången synlig för det mänskliga ögat.0 

Kultur

Nationalmuseum: Tavla som visar fiskare i båt är rasistisk. Sprider idé om "nedärvda folkliga särdrag".0