Asylkaoset
Mikael Ribbenvik.

"Stora utmaningar för samhället" trots nedskriven asylprognos

Publicerad 27 april 2016 kl 12.48

Inrikes. Mellan 40.000 och 100.000 asylsökare kommer att ta sig till Sverige i år enligt Migrationsverkets nya prognos. Det är en tydligt färre än den senaste prognosen, men myndigheten varnar ändå för att samhället står inför "stora utmaningar".

Gilla artikeln på Facebook

– Vi ser varje dag hur människor tar sig från Turkiet till Grekland eller över havet till Italien, men de når inte Sverige just nu, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef på Migrationsverket, i ett pressmeddelande.

Enligt UNHCR har tre gånger så många invandrare från tredje världen tagit sig över Medelhavet hittills 2016 än under samma period 2015. Drivkrafterna att försöka få asyl och bidrag i Europa har alltså inte minskat, men det har blivit betydligt svårare att ta sig till norra Europa och Sverige.

– Det som gör det så svårt för asylsökande att ta sig igenom Europa nu är främst att västra Balkanrutten är helt stängd, och EU:s nya överenskommelse med Turkiet. De här kontrollåtgärderna gör att vi nu tror att färre människor kommer till Sverige i år för att söka asyl, säger Mikael Ribbenvik.

I sin nya prognos räknar Migrationsverket med mellan 40.000 och 100.000 asylsökare i år, med ett planeringsscenario på 60.000 asylsökare. I den förra prognosen från februari räknade myndigheten med en högsta siffra på 140.000 asylsökare.

– Det ser just nu ut som om effekterna av EU:s och enskilda medlemsländers kontrollåtgärder håller i sig en tid, och att färre asylsökande därför kommer att nå Sverige i år, säger Mikael Ribbenvik. Vi kan dock inte helt räkna bort möjligheten att kontrollåtgärderna faller, eller att något annat oväntat sker, så att människor återigen kan ta sig genom Europa.

I planeringsscenariot på 60 000 asylsökande 2016 antas vägarna genom Europa öppnas upp något jämfört med nu, och asylsökarna antas också oftare använda andra resvägar än västra Balkanrutten. Antalet asylsökare ökar i det här scenariot under andra halvan av året, men inte alls lika mycket som i höstas.

Migrationsverket poängterar att inflödet av asylsökare från tredje världen, trots att det beräknas minska, kommer att skapa fortsatt stora problem för samhället.

"Kommuner, myndigheter och övriga samhället står också inför utmaningar, både rörande de asylsökande som får stanna i Sverige och dem som får avslag. Antalet överklagade asylärenden kommer att öka de närmsta åren, och även antalet människor som behöver återvända. Samtidigt behöver samhället skapa långsiktiga förutsättningar för etablering för dem som får stanna i Sverige", skriver myndigheten.


Sex med flyktingbarn

Talar ut anonymt på vänstersajt. Nu väcks frågan om svenska kvinnors sex med flyktingbarn kan vara övergrepp.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Inrikes

Per Bolunds vräkiga "körglädje"-video om elbåtar får kritik

Birger Schlaug: "Miljövidrigt".. Vräkiga tekniska lösningar är ingen lösning på miljöproblemen, enligt MP-veteranen.0 

S-kommun söker vaktmästare – ratar svenskar

Kravet: "Flytande arabiska".. Södertäljes platsannons gör ingen hemlighet av tredje världen-kravet.0 

Vetenskap

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Uråldriga sjön på Mars kan ge svar om utomjordiskt liv. Spektakulära upptäckten sysselsätter forskarna intensivt.0 Plus

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0