pxhere

Storblankning i Israel dagarna före 7 oktober

Publicerad 5 december 2023 kl 07.15

Utrikes. Vissa investerare tycks ha känt till Hamas attack mot Israel den 7 oktober på förhand och utnyttjat situationen för egen vinning. Det visar en forskningsrapport från USA, rapporterar Axios.

Dela artikeln

Författarna dokumenterar "en betydande ökning av blankningar" av värdepapper som börshandlade fonder knutna till israeliska företag dagar före Hamas-attacken den 7 oktober.

Forskarna – varav en är före detta kommissionär för USA:s börs- och värdepapperskommission (SEC) – noterar en liknande ökning av blankningar i början av april, inför vad som enligt uppgift var en Hamasplan att attackera Israel under påsken.

"Våra resultat tyder på att investerare som informerats om de kommande attackerna tjänade pengar på dessa tragiska händelser", skriver juridikprofessorerna Robert Jackson Jr vid New York University och Joshua Mitts vid Columbia University.

New York Times rapporterade i slutet av förra veckan att Israels försvarsmakt IDF kände till Hamas planer på 7 oktober-attacken redan ett år i förväg. Israel hade enligt avslöjandet i sin besittning en detaljerad 40-sidig stridsplan med kodnamnet "Jerikomuren" som man också översatts till hebreiska. Planen ska dock ha avfärdats, enligt NYT.

Den israeliska militären har avböjt att kommentera avslöjandet för NYT och uppger att man "för närvarande är inriktad på att eliminera hotet från terrororganisationen Hamas".

"Frågor av det här slaget kommer att utredas i ett senare skede", skriver IDF.


Nyheter från förstasidan

Skuldsatta dödsbon ökar när fler boomers dör

"Det kan bli en överraskning". Banken har förtur när den belånade generationen går bort.0 

Ekonominyheter

Bostadspriserna "steg" igen

SBAB: Säsongseffekt.. Oklart om priserna stiger på riktigt.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.