Björn Eriksson.

"Stormen är här": 18 till döda i Stockholm – bara senaste dygnet

Publicerad 25 mars 2020 kl 18.21

Inrikes. Coronaepidemin verkar nu få fart ordentligt i Stockholm. Bara det senaste dygnet har ytterligare 18 personer bekräftats döda. Regionen är nu beredd att gå upp i katastrofläge, som är det högsta beredskapsläget.

Gilla artikeln på Facebook

– Stormen är här. Vi är mitt uppe i den och måste vara beredda, konstaterade Björn Eriksson, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Stockholm, under en press­konferens på onsdags­kvällen.

Han beskrev läget just nu som "ganska dramatiskt".

– Om utvecklingen förvärras är jag beredd att besluta om att vi ska gå upp i det högsta beredskapsläget: katastrofläge, sade Björn Eriksson.

– Vi står för en unik medicinsk utmaning i Sverige som vi inte har sett någon motsvarighet till under modern tid.

Bara några timmar tidigare hade statsepidemiolog Anders Tegnell på en presskonferens förklarat att vi har en "stabil situation" i Sverige när det kommer till coronaviruset.

Ytterligare 18 coronasmittade personer har avlidit i region Stockholm det senaste dygnet, vilket innebär att det totala antalet fördubblas till 37.

Det totala antalet konstaterat smittade i regionen ökade med 111 personer till totalt 1.070. Siffrorna vad gäller antal fall avser tiden från klockan 11.30 dagen innan till klockan 11.30 idag.

Antalet smittade som är över 70 ökar "stort" och "dramatiskt", konstaterade Björn Eriksson.

300 coronapatienter i regionen vårdas på sjukhus, vilket är 64 fler än för ett dygn sedan.

65 patienter med covid-19 vårdades på tisdagen i intensivvård vid akutsjukhus, varav två patienter i ECMO vid Karolinska Universitetssjukhuset. En av dessa patienter är från ett annat län. ECMO är en konstgjord lunga som syresätter blodet utanför kroppen.

Cirka 6.500 personer i Stockholm har provtagits för coronaviruset.

Björn Eriksson vädjade till alla med vårdutbildning att bidra så mycket de kan i arbetet med att bekämpa utbrottet.

– Vi ber deltidsanställda att gå upp i timmar, vi ber nyblivna pensionärer att komma tillbaka till vården för en tid. Vi tar emot all hjälp vi kan få, för det behövs nu.

Region Stockholms hemsida gick ner i samband med sändningen från presskonferensen, där beskedet gavs.

Bild:

© RS

Utvecklingen av smittade i region Stockholm är snabb.


Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.