Storsatning ska förbättra för romer i Sverige

Publicerad 20 april 2012 kl 17.49

Inrikes.18 kommuner i landet har anmält intresse av att delta i en satsning för att förbättra för zigenare som bor och föds i Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Regeringen har valt ut fem kommuner som ska agera pilotkommuner och ska påbörja en satsning för att bryta utanförskapet för zigenare. Linköping blir en av kommunerna som ska börja först, och kommunerna ska ta fram arbetsmetoder för hur de kan förbättra för zigenare, som sedan andra kommuner kan ta del av.

– Överraskning och glädje är det första som infinner sig, vi har jobbat väldigt för att ta fram den här ansökan. Vi är jätteglada, säger Marie Daun, Linköpings kommun, till P4 Östergötland.

Hela satsningen ska pågå i fyra år, och fler städer har anmält sitt intresse för att delta, bland annat Malmö, Helsingborg, Göteborg och Luleå, rapporterar SR Ekot.

Målet med hela satsningen är att bryta romernas utanförskap och förbättra integrationen, och 2032 ska de som föds till romer ha samma förutsättningar som icke-romer.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Media mörkade tortyrdåd mot ungt par i Stockholm

Nu talar offren ut i Samhällsnytt. Gambiansk muslim torterade ett ungt svensk par i timmar för att dölja invandrarvåldtäkt.0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0