Larmtorget i Kalmar. Infällt: Citatet som försvann ur Barometerns artikel men som fortfarande går att få fram på Google.

Stort invandrarupplopp mörkas av polis och lokaltidning

Publicerad 2 mars 2016 kl 18.07

Inrikes. Barometern anklagar polisen för att ha mörkat ett stort upplopp på Larmtorget i Kalmar i helgen. Men själv har lokaltidningen gått in och smygändrat i sin egen artikel så att det inte längre framgår att gärningsmännen var invandrare.

Gilla artikeln på Facebook

Minst 15-20 män gick under natten till söndag till våldsam attack mot ordningsvakterna på O'Learys på Larmtorget i Kalmar natten till söndagen.

Lokal media beskriver det hela som ett regelrätt "upplopp". Sammanlagt fick fyra ordningsvakter, en entrévärd och åtta poliser gå samman för få ordning på situationen.

Men enligt Barometern valde polisen att inte gå ut i media med uppgifter om storbråket. Enligt Joakim Andrén, inre befäl på polisen i Kalmar, gjorde man bedömningen att "nyhetsvärdet var ringa".

Vad som skulle motivera polisen att försöka mörka händelsen framstår dock förmodligen som ett mysterium för tidningens läsare. Tidningen har nämligen själv valt att censurera sin första artikel om upploppet. Ett citat där en ordningsvakt pratade om "rasism" försvann från artikeln, som nu inte innehåller någon information alls om att gärningsmännen var invandrare från tredje världen.

"– Vi måste våra prata om vad som händer, det handlar inte om rasism utan om att till och med jag som rutinerad ordningsvakt har svårt att sova om nätterna efter jobbet, så tufft har det blivit, säger ordningsvakten", löd stycket som Barometern plockade bort.

Konkurrenten 24 Kalmar är dock mer frispråkig i sin artikel om händelsen. Där tillåts en ordningsvakt berätta att han anser att "polisen mörkat händelsen därför att de inblandade i bråket var av utländsk härkomst".

Källan, som arbetat som ordningsvakt i Kalmar i 30 år, säger att han aldrig varit med om en så stor händelse som helgens bråk på Larmtorget.

– Vi lever i en demokrati, man ska inte hålla på att mörka vissa saker för att skydda vissa grupper i samhället, säger ordningsvakten, som är mycket kritisk till polisen, till 24 Kalmar.

Förutom upploppet tvingades ordningsvakterna under helgen avvisa flera personer från krogen för sexuella trakasserier.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Kraftig ökning av nya jobb i USA

Börsen upp tolfte dagen på två veckor.. Bidragseufori ger fortsatt rally i stödpaketens spår.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Varning för starka bilder! Bestialiskt rasvåld i amerikanska städer.0 

Vetenskap

De allra första djuren hade parasiter. Hittades hos armfotingar från en 525 miljoner år gammal havsbotten.0 

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus