Foto: SHK

Störtade herkulesplanets färdskrivare hittad

Publicerad 12 augusti 2012 kl 21.14

Inrikes.Det var den 15 mars som ett norskt militärt herkulesplan störtade mellan Kebnekaises syd- och nordtopp varpå fem norska militärer avled. Nu har svarta lådans bägge delar hittats.

Gilla artikeln på Facebook

Det var vid lunchtid i dag som soldater ur arméns jägarbataljon hittade färdskrivaren. Det skriver Försvarsmakten i ett pressmeddelande. I två veckor har soldater ur bataljonen avsökt området kring nedslagsplatsen. Nu skickas enheten till England för analys.

– Under kommande vecka lämnar vår personal över minnesenheterna till England som får hjälpa oss att ta ut data. I Sverige finns inte den utrustning och kompetens som behövs för att hantera skadade enheter. Det måste göras väldigt försiktig, säger Agne Widholm, utredningsledare vid Statens haverikommission.

– Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi fått från Arméns jägarbataljon, säger han.

Fynden av den svarta lådans två delar väcker förhoppningar om att kunna hitta förklaringar på varför besättningen dök ned i Kebnekaise.

Mörkade nedslagsplatsen
Fria Tider har tidigare skrivit om Statens haverikommission som släppt en del rapport om olyckan. Där framkommer det att planet leddes in mot Kiruna flygplats på samma höjd som Kebnekaises toppar men att känna till fri höjd är pilotens ansvar, inte flygledarens. Rapporten visar också att olika radarstationer hade kontakt med flygplanet nästan ända fram till toppen, men att myndigheterna trots detta påstod att det tog en hel dag att hitta vraket.

Efter att planet hittades hindrade norsk militär svenska journalister från att besöka Kebnekaise och dess fjällstation samt att ta fotografier, vilket resulterade i en JO-anmälan.

"Så fort norsk militär kommer till platsen tar de över bestämmandet. Dirigerar journalister, stänger dörrar, avbryter intervjuer, säger att här får ni inte fotografera etc. En tidningsfotograf blev till och med förbjuden att ta bilder utomhus, på den allmänna parkeringen där norska militärskotrar stod", skriver en journalist i sin anmälan.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Storbanken: Sverige enda EU-landet med tydligt stigande arbetslöshet

Sveriges arbetslöshet i en klass för sig.. Och den kommer fortsätta stiga, säger Handelsbanken i sin senaste prognos.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Skrev att akademisk frihet var "patriarkalt" förtryck – fick högsta betyg. Även vetenskaplig obektivitet är patriarkatets påfund, enligt uppsatsen.0 

Forskare: Barn känner smärta när de aborteras. Nya studier omkullkastar argument för abort.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0