SvD-stalinist räddar ansiktet på Obama

Publicerad 26 januari 2012 kl 20.25

Inrikes.Den populära amerikanska hockeymålvakten Tim Thomas vägrade följa med till Vita Huset för att besöka Obama. Då lät SvD sin tidigare aktivt stalinistiska sportreporter Janne Bengtsson rycka in till Obamas försvar.

Gilla artikeln på Facebook

Stanley Cup-vinnarlaget Boston Bruins besökte i början av veckan Vita Huset för att motta traditionsenliga gratulationer av president Obama. Lagets målvakt, Tim Thomas, valde dock att inte följa med - eftersom han inte ställer sig bakom Obamas politik.

Så fick man inte göra, tyckte SvD:s sportreporter Janne Bengtsson, som bestämde sig för att skriva en indignerad nyhetsartikel som utmålar Thomas som en extremist som "sätter sig själv före laget".

"Nu ifrågasätts den förre AIK-målvakten Tim Thomas i allt starkare ordalag", skriver Bengtsson, trots att fallet har fått måttlig uppmärksamhet i USA och Thomas ingår i en lång tradition av sportutövare som valt att inte delta i politiska evenemang.

Bengtsson uppmärksammar också att Thomas uttryckt stöd för Glenn Beck.

"Thomas har tidigare öppet deklarerat att han stödjer den konservative medieprofilen Glenn Beck, en Tea Party-favorit som nyligen uttalade sig om de norska ungdomar som mördades på Utöya: 'det var skottlossning på ett politiskt läger som påminner lite om Hitlerjugend. Jag menar, vem är det som anordnar läger för ungdomar som handlar om politik? Det är alarmerande', ansåg Beck i ett radioprogram."

Janne Bengtsson har varit aktiv medlem i det stalinistiska och sovjetvänliga Arbetarpartiet kommunisterna (APK), som bildades 1977 som en utbrytargrupp ur dåvarande VPK, enligt Contra. Detta sågs uppenbarligen inte som något problem för moderata SvD, som anställde Bengtsson så tidigt som 1983. Om Bengtsson fortfarande är aktiv som stalinist eller inte är oklart.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Polen, Kroatien och Slovakien har de tryggaste medborgarna. Mångkulturella länder som Sverige och Frankrike mycket farligare, enligt EU:s officiella statistik.0 Plus

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0