Svensk bolånefest får EU-kritik

Publicerad 14 februari 2012 kl 17.31

Inrikes.EU-kommissionen utreder Sverige och elva andra EU-länder som anses ha för hög skuldsättning. Det tillkännagav kommissionen i ett pressmeddelande på tisdagen. Tillsammans med Finland får Sverige särskild kritik för att man fortsatt att blåsa upp priserna på bostadsmarknaden.

Gilla artikeln på Facebook

Enligt Financial Times illustrerar det faktum att man inkluderat flera länder som annars brukar anses stå utanför farozonen det faktum att Europa nu verkligen befinner sig i en djup skuldkris. Sverige är ett av länderna vars makroekonomiska problem anses för stora.

"Stora och ihållande makroekonomiska balansproblem som ackumuleras över det senaste decenniet är själva roten till den nuvarande skuldkrisen,” slog EU-kommissionen bland annat fast i rapporten.

Sverige ligger illa till på flera av de punkter som EU-kommissionens har granskat. Den genomsnittliga skuldsättningen i den privata sektorn överskrider EU-riktlinjerna på 160 procent. En hög skuldsättning hos företagen gör dem mer känsliga för konjunktursvängningar, liksom förändringar av räntor och inflation, skriver EU-kommissionen i rapporten.

Vidare riktas kritik mot den svenska bostadsmarknaden. Rapporten konstaterar att priserna på bostäder har exploderat i flera EU-länder under det senaste decenniet, men att det kulminerat på de flesta håll under åren 2007 och 2008. I Sverige har olika politiska stödåtgärder emellertid gjort att boprisfesten har fortsatt.

"En korrigering av priserna pågår just nu: huspriserna steg mindre än den rekommenderade maxgränsen på 6% i alla medlemsländer förutom Finland och Sverige år 2010", skriver EU-kommissionen i rapporten.

Hur rapporten kommer att påverka svenska beslutsfattare återstår att se. Svenska journalister har valt att tysta ned nyheten om rapporten och obegripliggöra innehållet i den så gott som möjligt. Värst av alla var förmodligen TT som gömde sig bakom den intetsägande rubriken Kan vara positivt för svenska räntor när de skrev om händelsen på tisdagen.

Hela rapporten kan läsas här (PDF)


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Höll gränsen i 40.000 år. Det visar ny forskning om européernas historia.0 Plus

Nyheter från förstasidan

HBTQ-jurister tar strid med Alternativ för Sverige

Högerparti kräver skadestånd för valsabotage. Specialister på sexuella avvikelser kallas in för att försvara vänsteraktivisterna.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.