Stena Impero

"ALLAHU AKBAR": Iran har släppt videobilder från sin bordning av det svenskägda fartyget. Några spår av påstådd kollision syns dock inte.

Svenskägt fartyg kvar i Iran

Publicerad 20 juli 2019 kl 19.20

Utrikes. I fredags kvarhölls det svenskägda brittiskflaggade tankerfartyget Stena Impero av Iran efter att ha krockat med ett fiskefartyg, enligt iranska myndigheter. Det finns inga svenskar i den 23 man stora besättningen men däremot tre ryssar, vilket väckt reaktioner i Kreml.

Gilla artikeln på Facebook

På lördagen meddelade Alexei Chepa, vice ordförande för dumans utrikesutskott, att Ryssland kommer att agera för att skydda ryssarna ombord på det svenskägda fartyget.

– Vi ska inte lämna våra medborgare i sticket under några omständigheter, oavsett vad som händer, oavsett orsak, till att de sitter frihetsberövade någonstans. Vi måste skydda dem varje gång och vidta åtgärder, säger han till Ria Novosti.

Stena Impero har förts till hamnen Bandar Abbas och kvarhålls där, men besättningen är kvar ombord. Representanter från Stenas försäkringsbolag har varit ombord på fartyget och enligt Erik Hånell, vd för rederiet Stena Bulk i Göteborg, är samtliga oskadda.

– Besättningen mår under omständigheterna bra, säger han till SVT Nyheter.

Fartyget var enligt Hånell i internationellt vatten vid tillfället för internering. Förutom ryssarna, varav två är mekaniker och en tredje är elektriker, finns medborgare i Filippinerna, Indien och Lettland i besättningen.

Detta är inte första gången något liknande händer denna sommar. Tidigare i juli beslagtog brittiska sjöfarts­myndigheter den iranska supertankern Grace 1 i Gibraltar under förevändning att den bröt mot sanktioner mot Syrien. Och den 10 juli jagade den brittiska fregatten HMS Montrose iväg iranska myndigheter när de kort efteråt försökte beslagta ett brittiskt oljefartyg i Hormuzsundet.


Få våra viktigaste nyheter

Gör som tiotusentals andra svenskar och följ Fria Tider på Facebook!

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

S bidragshöjning får underklassen skaffa barn istället för arbete

Stor svensk studie bekräftar fördomar.. Höjda bidrag från S-regeringen får bidragstagare att skaffa fler barn istället för att skaffa ett arbete, visar en undersökning från Inspektionen för socialförsäkringen.0 Plus


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.