Stena Impero

Brittiskt stridsfartyg gav Stena-tankern klartecken trotsa Iran

Publicerad 21 juli 2019 kl 17.41

Utrikes. Innan den brittiskflaggade svenskägda tankern Stena Imperio bordades på fredagen varnades fartyget av en iransk patrullbåt, som uppmanade kaptenen att lägga om kursen i rakt nordlig riktning. Men då ingrep ett brittiskt örlogsfartyg i radiotrafiken och gav Stena-fartyget klartecken att fortsätta.

Gilla artikeln på Facebook

På radioupptagningar som brittiska The Sun har publicerat hörs hur den iranska militären uppmanar Stena-tankern att lägga om kursen i 360 graders rakt nordlig riktning, samtidigt som flera patrullbåtar cirkulerar runt fartyget och en bordningsstyrka cirkulerar framför kommandobryggan i en militär helikopter. Men då ingriper den brittiska fregatten HMS Montrose i radiotrafiken.

– MV Stena Impero, detta är det brittiska örlogsfartyget F-236. Jag upprepar att eftersom du genomför en genomsegling av ett erkänt internationellt sund så får din genomsegling inte försvåras, hämmas, störas eller hejdas enligt internationell rätt, säger fregattens befälhavare till Stena-tankerns kapten över radion.

Ett iranskt missilfartyg svarar på radioanropet från den brittiska fregatten, troligtvis medvetna om att den befinner sig för långt bort för att ingripa.

– F-236, detta är patrullbåten Separ. Någon konfrontation är inte planerad. Jag vill ha och förväntar mig skeppet av säkerhetsskäl.

På videobilder syns hur Impero fortsätter sin kurs och hur iranierna då bordar fartyget, varpå kaptenen gör en kraftig gir. Manövern sker dock för sent och flera soldater befinner sig då redan ombord på det svenskägda fartyget.

Den brittiska fregatten HMS Montrose jagade den 10 juli iväg iranska myndigheter när de försökte konfiskera ett annat brittiskt oljefartyg i samma område. Den gången befann sig fartyget närmare och den iranska bordningsstyrkan vände om.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt utesluter än så länge en militär lösning för att frita tankern, men uppgav på lördagen att agerandet kommer att få konsekvenser.

– Gårdagens händelser i Persiska viken är ett oroande tecken på att Iran har valt en farlig väg av olagliga destabiliserande beteende, efter vårt lagliga beslagtagande av olja på väg till Syrien vid Gibraltar, sade Hunt.

– Än så länge ser vi inte på militära alternativ i det här fallet utan söker att lösa det här med diplomatiska medel. Men vi är tydliga om att det här måste få en snabbt lösning. Men om den här frågan inte kan lösas snabbt kommer det att få allvarliga konsekvenser, sade den brittiska utrikesministern.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Vetenskap

Karolinska: Munskydd hindrar coronasmitta. Professorn: "Bör vara en nyckelkomponent för att minska spridningen"0 

Kultur

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0 

Vänsteraktivister rasar efter att svart komiker skämtat om slaveriet. Komediklubb attackeras efter politiskt inkorrekta skämt.0