Svensk jurisdiktion utökas till Afghanistan efter domstolsbeslut

Publicerad 1 oktober 2014 kl 19.42

Lag & Rätt. Afghaner som vistats inom den svenskkontrollerade delen av Afghanistan kan komma att beviljas uppehållstillstånd i Sverige. Detta sedan Migrationsdomstolen idag slagit fast att Sverige har haft "effektiv kontroll" över delar av Afghanistan.

Gilla artikeln på Facebook

I ett vägledande fall har Migrationsverket tidigare vägrat pröva asylansökningarna från sju afganska tolkar, som arbetat för den svenska ISAF-styrkan i Afghanistan, med motiveringen att man inte kan söka asyl i Sverige från utlandet. Migrationsdomstolen anser däremot att tolkarna på sätt och vis kan anses ha befunnit sig i Sverige eftersom Sverige har haft "effektiv kontroll" över delar av Afghanistan i och med Sveriges deltagande i NATO:s krig i landet.

De afghanska tolkarna har därför rätt att få sina asylansökningar prövade, även om de görs från Afghanistan. Tolkarna har ansökt om asyl på så kallad "anknytning", trots att de saknar släkt i Sverige och aldrig ens varit i Europa. Som anknytningsskäl anger de att de arbetat för den svenska ISAF-styrkan.

Domstolens beslut innebär inte att tolkarna får asyl, endast att de har rätt att söka asyl eftersom de befunnit sig i en region som varit "inom Sveriges jurisdiktion".


Isolering från kvinnor ny strategi mot falska anmälningar. Män i finansbranschen undviker affärsluncher, möten i enrum, vägrar sitta bredvid kvinnliga kollegor på flyget och bokar hotellrum på olika våningar.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tre döda i tågolycka i Skottland

Sex till sjukhus. Jordskred tros ligga bakom svåra tågolyckan.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.