Inflationen

Svensk KPI-inflation skenade till 12,3 procent i december

Publicerad 13 januari 2023 kl 08.20

Ekonomi. Medan inflationen i eurozonen och USA faller kraftigt skenar nu svensk inflation. Enligt KPI var inflationen 12,3 procent i december, vilket är en kraftig ökning jämfört med november då motsvarande siffra var 11,5 procent, rapporterar SCB.

Dela artikeln

KPIF (Konsumentprisindex med fast ränta) var 10,2 procent i december 2022. Det är en uppgång från november då inflationstakten enligt KPIF var 9,5 procent.

Månadsförändringen från november till december var 1,9 procent enligt KPIF.

KPIF visar samma prisutveckling som KPI, men utan de direkta effekterna av en ändrad penningpolitik. KPIF är Riksbankens målvariabel för inflationsmålet.

På senare år har dock boprismålet – att upprätthålla svenska bostadspriser – blivit viktigare än inflationsmålet. Riksbanken har därför valt att inte höja räntan för att få ned inflationen till 2 procent.


Efter snyftreportaget i GP. Joakim Lamotte ställde kompletterande fråga till jättefamiljen.0 Plus

Fyra i matchfixningshärva. Allsvenskan-matchen var uppgjord på förhand.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Livstid och utvisning för mordet på Joullnar

Kvinnans kropp hittades dumpad i skogsområde. Mahmouds bror samtidigt efterlyst av Interpol för orelaterat dubbelmord i Nässjö.0 

Ekonominyheter

Skattesubventionerade "serverhallar" var bitcoinfabriker

Nya cirkusen kring politikernas skandalsatsning.. "Hur mycket pengar den här sedelpressen spottat ut i tillgångar, det vet vi inte."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.