Svensk media börjar rapportera om FSA:s övergrepp i Syrien

Publicerad 14 oktober 2019 kl 19.16

Utrikes. Svenska medier började på måndagen för första gången rapportera om de övergrepp som milisgruppen Free Syrian Army (FSA) begår i Syrien.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat lyfte Aftonbladet på locket och publicerade en video där FSA-rebeller ser ut att avrätta en krigsfånge, eller möjligen skjuta på en redan stupad kurdisk milisman.

Bakgrunden till den publicistiska omsvängningen är att FSA inte längre är allierade med USA utan med Turkiet. Rebellgruppen, som beväpnades av CIA under den så kallade arabiska våren, är arabisk och strider för närvarande sida vid sida med Turkiet mot den kurdiska PKK-milisen YPG i norra Syrien.

Enligt The Guardian finansierades FSA genom rebellgruppen Syrian National Council, som USA:s utrikesdepartement i sin tur finansierar. Tidningens kartläggning visade även att rebellgruppens huvudsakliga talesperson Bassma Kodmani deltog i det hemlighetsfulla Bilderbergmötet 2012, där även den svenske mediemogulen Jonas Bonnier deltog.

Men nyligen klippte FSA alltså banden till USA och allierade sig med Turkiet under den pågående invasionen i norra Syrien. Den förändrade rapporteringen i svenska och andra västerländska medier har tvingat Turkiet att reservera sig i sitt stöd för rebellgruppen.

Süleyman Süha Zülfikar på Turkiets ambassad i Stockholm uppger för Aftonbladet att Turkiet är bekymrade över FSA-rebellernas agerande och kommer att vidta åtgärder med anledning av incidenten på filmen.

– Men när det hände fanns det inga turkiska soldater där, vi kunde inte göra något. Men vi är inte nöjda med det här, vi kommer göra det som är nödvändigt, säger han till Aftonbladet.

Den turkiska försvarsmakten kommer nu att avgöra vilka åtgärder som ska vidtas med anledning av det inträffade.


Nyheter från förstasidan

Arbetslösheten i Sverige ökar kraftigt

"Betydligt färre lediga jobb att söka." En del av jobben kommer aldrig komma tillbaka, enligt Arbetsförmedlingen.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenska satsningen: Coronavaccin i form av nässpray. Ska kunna ges direkt i nässlemhinnan.0 

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus