Svensk media vinklar mest i Europa

Publicerad 8 februari 2016 kl 15.03

Media. Svenska massmedier är mest vänstervridna i Europa, visar en färsk studie som det internationella opinions­mätnings­institutet Yougov har gjort.

Gilla artikeln på Facebook

Den nya Yougov-mätningen utgår från ett urval av sju västeuropeiska länder där Sverige, Norge, Finland, Danmark, Frankrike, Tyskland och Storbritannien ingår.

I Sverige säger de flesta respondenter att medierna är vänstervridna eller kraftigt vänstervridna vid skildringen av samtliga ämnesområden. Värst är det enligt svenskarna i frågor om invandring där fyra av tio svenskar tycker att medierna ger en "alltför vänstervinklad" bild av verkligheten. Inom ämnet brottslighet säger drygt tre av tio svenskar att medierna antar en alltför vänstervinklad bild.

De mest konservativa medierna hittar man i Storbritannien, där mätningen visar att 32 procent av britterna anser att media har en balanserad rapportering i frågor om brott, som är den hösta siffran över balanserad rapportering när det gäller brittiska ämnesområden. En större andel tycker att brittiska medier intar en högerposition i skildringen av bostadsmarknaden, sjukvården, invandringen och ekonomin.

Bara en av tio svenskar tycker att medierna är för högervridna när det kommer till skildringen av invandringen. Samtidigt tycker de flesta britter att deras medier ger en alltför högervriden bild av invandringen.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.