Kh-67/CC-BY-NC-ND

Svensk skatt på arbete högst i världen

Publicerad 3 oktober 2012 kl 10.18

Ekonomi.Sverige har en marginalskatt på 56,6 procent vilket gör att vi för tredje året i rad hamnar i topp bland OECD-länderna, enligt KPMG:s årliga undersökning som DN Ekonomi har läst. Samtidigt har Sverige de största förmögenhets­klyftorna i EU.

Gilla artikeln på Facebook

Näst högst marginalskatt har Danmark (55,38) följt av Spanien och Nederländerna (båda 52) och Storbritannien (50). För Sveriges räkning tillkommer utöver detta en arbetsgivaravgift på strax över 30 procent, vilket gör den totala skatten på arbete skyhög.

Lägst marginalskatt har Tjeckien (15 procent), Ungern (16) och Slovakien (19).

Marginalskatt avser skatten på den sista hundralappen som högavlönade arbetare (över 587 200 kronor per år före skatt) har i inkomst.

Inkomst av kapital, t.ex. aktieinnehav, är däremot nästan skattefritt i Sverige, till följd av systemet med så kallade kapitalförsäkringar. 2011 var avkastningsskatten för kapitalförsäkringar 0,75 procent av det sparade kapitalet, vilket gör att Sverige har en av världens lägsta skatter på finansiell spekulation.

De höga skatterna på arbete har lett till att Sverige idag är det land som har världens minsta inkomstklyftor samtidigt som vi har de största förmögenhetsklyftorna i EU. Skillnaden mellan rik och fattig är betydligt högre i Sverige än i länder som USA, Hongkong och Tyskland. Medan de tio rikaste procenten i Finland förfogar över 27 procent av tillgångarna äger de tio rikaste procenten i Sverige 72 procent av tillgångarna, enligt en mätning (PDF) från jättebanken Credit Suisse.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Brottsutredd storbank lämnar guldhandeln

Ännu en bank utreds för guldfiffel.. Nu stänger Scotiabank sin guldhandels­avdelning efter 330 års verksamhet.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Ekonomi

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Coronastöd mörkas för skattebetalarna

Regeringen har smugit in sekretessbestämmelse i lagen.. Konsekvensen: HELT omöjligt att granska coronafuskande företag.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus