Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Publicerad 25 juli 2021 kl 12.07

Inrikes. De krav på svenskt vatten och spädning i Sverige som finns i produkt­specifikationerna för Svensk Vodka och Svensk Akvavit strider mot EU-rätten, konstaterar kammarrätten i en dom. Nu blir det fritt fram att flytta produktionen från Sverige.

Gilla artikeln på Facebook

Livsmedelsverket har sedan tidigare beslutat att överlämna produktspecifikationer för de skyddade geografiska beteckningarna Svensk Vodka och Svensk Akvavit till EU‑kommissionen.

Beslutet är fattat med anledning av EU:s spritförordning som bland annat fastställer produktspecifikationer för skyddade geografiska beteckningar på spritdrycker.

Men beslutet har överklagats av bolag som producerar vodka respektive akvavit, till förvaltningsrätten och sedan vidare till kammarrätten. Bolagen har invänt mot hur produktspecifikationerna är utformade. Huvudfrågan i målen är bland annat om kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige är förenliga med det EU-rättsliga regelverket.

Kammarrätten bedömer nu att Livsmedelsverket inte har visat att kraven på svenskt vatten och spädning i Sverige har ett sådant samband med vodkan och akvavitens kvalitet eller anseende att de är lämpliga, nödvändiga och proportionerliga.

– Utredningen visar till exempel inte att Svensk Vodkas eller Svensk Akvavits kvalitet påverkas i någon nämnvärd utsträckning av att vattnet som spritdryckerna späds med är just svenskt. Inte heller Livsmedelsverkets argument att konsumenterna förväntar sig att Svensk Vodka och Svensk Akvavit är helsvenska produkter är tillräckligt väl underbyggt, säger rättens ordförande i målen Eva-Lotta Hedin, i ett uttalande.


Hade afghansex på HVB-hemmet. Den 45-åriga politikern var nämndeman för S i samma tingsrätt som dömer henne.0 Plus

Befolkningsbytet

Ekonominyheter

Ingves ”djupt orolig" för sitt eget boprisrally

Riksbankschefen beklämd av lånefesten.. "Har pratat om bostadsmarknaden sedan jag började på Riksbanken" men inte gjort nåt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fräcka bluffen. Ytterst korrupt beteende, skriver Jan Tullberg.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0 

John Cleese i PK-kritisk tv-serie. 81-årige komikern undersöker "woke"-kulturen.0