Svenska Akademien förlorar mot NMR och Nordfront

Publicerad 15 april 2021 kl 17.26

Inrikes. Patent- och marknadsdomstolen (PMD) vid Stockholms tingsrätt avslår Svenska Akademiens talan om att föreningarna Nordfront och NMR ska förbjudas att återge klassiska diktverk av bland andra Heidenstam och Tegnér.

Gilla artikeln på Facebook

Domen handlar om det så kallade klassikerskyddet, som förbjuder förvanskningar av klassiska verk under evig tid, det vill säga även efter det att upphovsrätten gått ut.

I Patent- och marknadsdomstolen hävdade Akademien att skyddet innebär att verken även är skyddade mot att utnyttjas av rasistiska och "stötande" medier under evig tid, oavsett om de har förvanskats eller ej. Något man menade att föreningarna hade gjort sig skyldiga till genom att publicera utdrag ur dikterna på Nordfront.se.

Men det resonemanget underkänns nu helt av domstolen. Därmed kommer alternativa bokförlag och alternativa medier även i framtiden att få återge klassiska verk på samma villkor som alla andra.

– En sådan extensiv tolkning som Akademien förordat skulle kunna ha vissa yttrande- och tryckfrihetsrättsliga konsekvenser. Utgångspunkten är, som bekant, att det efter skyddstidens utgång i upphovsrättsligt hänseende står var och en fritt att utnyttja verket i vilken form och på vilket sätt som helst, säger rådmannen Tomas Norström, som dömde i målet, i ett pressmeddelande.

Nu blev det hela istället en dyr historia för Svenska Akademien, som ska betala Nordfront och NMR:s rättegångskostnader på 1,5 miljoner kronor.

Akademien har ännu inte tagit beslut om domen kommer att överklagas, uppger Anders Kylhammar, juridiskt ombud för Akademien, för SVT.

Fria Tider har sökt Henrik Johansson, ombud för NMR och Nordfront, utan resultat.


Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Allt fler villor säljs innan visning

Rekordfesten på bostadsmarknaden.. "Piserna börjar pressas upp till nivåer som inte är långsiktigt hållbara."0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.