Riksdagen klubbade i fjol igenom Ulf Kristerssons så kallade könsbyteslag – trots starkt motstånd till och med från partiernas egna ledamöter.
Politikerna avskaffade kravet på könsdysforidiagnos och sänkte åldersgränsen för juridiskt könsbyte från 18 till 16 år – under förutsättning att vårdnadshavare godkänner det.
Socialstyrelsen har nu tagit fram en vägledning till vården inför lagändringen. Enligt myndighetens chefsjurist Pär Ödman ska processen bygga på självbestämmande och vara så enkel som möjligt:
– Det är viktigt att komma ihåg att det här är en reglering som i stor utsträckning utgår från individens eget självbestämmande och där processen också ska vara enkel, säger han till Ekot.
Intyg som krävs för könsbyte i folkbokföringen ska kunna utfärdas av läkare, psykologer, psykoterapeuter eller kuratorer – utan krav på någon medicinsk diagnos. Det räcker med ett besök, ofta digitalt, för att få intyget, enligt vägledningen.
Ansökan om nytt juridiskt kön skickas därefter till Socialstyrelsen för beslut. Enligt myndigheten är det individens upplevelse som ska väga tyngst.